|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nickname23
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2014 5:33 pm Temat postu: DM i karłowatość u owczarków?? |
|
|
Witam Forumowiczów
Od dłuższego czasu obserwuję środowisko hodowców Czechosłowackich Wilczaków i ostatnio zastanowiła mnie jedna rzecz. A mianowicie chodzi o to, że owi hodowcy uważają, że ich rasa ma pewne obciążenia genetyczne związane z tym że Wilczaki powstały z krzyżówki (eksperymentu) Wilka i Owczarka. Stąd w tamtym środowisku przyjęło się że wszytko co dobre u Wilczaka, pochodzi od wilka, a wszytko co złe (m.in. choroby) od owczarka!
Główną przypadłością tej rasy poza dysplazją jest Mielopatia zwyrodnieniowa i karłowatość. Wykonują oni badania na obecność genów niosących te schorzenia.
Do sedna......
Zastanawia mnie, czy któryś z was - hodowców miał do czynienie z tymi przypadłościami u owczarków? Czy są one faktycznie tak częste jak twierdzą hodowcy CsV? Czy któryś z hodowców ON wykonywał kiedykolwiek badania swoim psom na nosicielstwo genów DM lub Karłowatości?
Faktycznie, jak poczyta się o tym w internecie, to rasa ON zwłaszcza w wypadku Mielopatia zwyrodnieniowa jest uznawana za najbardziej predysponowaną spośród wszystkich innych ras. Czy możliwe jest, abyśmy uwidaczniającą się Mielopatie zwyrodnieniową, mogli mylić z ciężką dysplazją??
Czy klub SV kiedykolwiek zajmował jakieś stanowisko w tej kwestii? _________________ Karolina Ciosek
www.darkaro.pl
"Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam,
gdzie po śmierci idą one" - anonim |
|
Powrót do góry |
|
|
Pat
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2014 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Owczarkarze od Lini pracującej bardzo głośno na ten temat rozmawiają i tez testy na DM sa bardzo popularne (zarowno w Austrii jak i w Niemczech). Prawie co drugi/trzeci pies dziś ma te testy robione.
Moja suka (Witt vom Wolfsgraben) ma robiony test na DM ist jest "normal" _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
|
Demon
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|