| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

brawos

| 

Wysłany: Czw Sie 28, 2008 11:32 am    Temat postu: Dysplazja a prawo zwrotu szczeniaka do hodowcy... | 
				     | 

| 

Prosze moze ktos z was moze to potwierdzic bo bardzo ciekawy temat.

Podobno jest ustawowe prawo w SV, ze gdy pies zakupiony ma udokumentowana dysplazje  przodu lub tylu hodowca ma obowiazek wymienic go lub w przypadku braku zwrocic pieniadze.

Takie prawo u nas bylo by bardzo ciekawe.... _________________ www.brawosbis.pl  

"... Bo pies to nie tylko pies, jak wiesz.

Pies to jest wszystko to, co chcesz..."

Ludwik Jerzy Kern

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Zaczarowana

| 

Wysłany: Czw Sie 28, 2008 11:41 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Znam sunie z papierami SV - ze znanej niemieckiej hodowli ktora ma dysplazje stwierdzoną przez niemieckiego lekarza i jakos hodowca nie planuje wymienic suni - nawet sie nie przejoł specjalnie tą dysplazją. 

Nie wiem czy tak poprostu nie 'posłuchał' sie przepisu czy tez wogle go nie ma. _________________ Dorota Poklękowska 

"Take this trouble for me: Make sure my shepherd dog remains a working dog, for I have struggled all my life long for that aim." | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

brawos

| 

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 10:29 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Te prawo ustawowe dotyczy hodowcow co dale rozumiejac oznacza, ze hodowca ma obowiazek wymienic psiaka lub zwrocic pieniadze jesli wlasciciel chce A NIE NAKAZUJE WLASCICIELOWI NA WYMIANE    Proponuje najpierw zrozumiec teks pisany... _________________ www.brawosbis.pl  

"... Bo pies to nie tylko pies, jak wiesz.

Pies to jest wszystko to, co chcesz..."

Ludwik Jerzy Kern

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Grandziocha

| 

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 10:43 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Mnie interesuje jak ten przepis ma się gdy nabywa się szczenię np w wieku 12tyg.   _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl

zhetmanskiejsfory@gmail.com
  Ostatnio zmieniony przez Grandziocha dnia Pią Paź 03, 2008 10:50 am, w całości zmieniany 1 raz | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

alexandra

| 

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 9:39 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

To trochę inaczej niz u nas..

W niemczech działa prawo w przypadku psów jak innych rzeczy..wygląda to tak że jesli hodowca wiedział o danej wadzie  lub ja korygował i zataił fakt ten przed nabywcą jest zobowiazany do zwrotu nalezności lub wymiany psa. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Zaczarowana

| 

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 1:18 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

To ja polecam nauczyc sie czytac ze zrozumieniem.    

Piszac, ze hodowca nie przejoł sie dysplazja suni nie miałam na mysli obecnego posiadacza suni, a hodowce od ktorego sunia była zakupiona. _________________ Dorota Poklękowska 

"Take this trouble for me: Make sure my shepherd dog remains a working dog, for I have struggled all my life long for that aim." | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Grandziocha

| 

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 7:28 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Te!!!!,...małolata czy Ty nie jesteś za bardzo przemądrzała. Zanim zaczniesz kogoś pouczać, naucz się pisać poprawnie po polsku!!!  

"hodowca nie przejoł" a powinno być "hodowca nie przejął"

Na forum są osoby dorosłe!!!,...a Ty wszystkich tylko ,prowokujesz ,pouczasz,poprawiasz, polecasz to i tamto.

Weż słownik języka polskiego do ręki i się poucz! Za daleko się posuwasz!Chyba Bravos miała rację co do Twojej osoby! _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl

zhetmanskiejsfory@gmail.com
  Ostatnio zmieniony przez Grandziocha dnia Pią Paź 03, 2008 10:49 am, w całości zmieniany 1 raz | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Adams

| 

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 10:24 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Grandziocha napisał: | 	 		  Mnie interesuje jak ten przepis ma się gdy nabywa się szczenię np w wieku 12tyg.   | 	  

Niezależnie od przepisu możesz przecież ustalić ważne dla ciebie szczegóły z hodowcą. A ustalenia zawrzeć później  jako warunki w sporządzonej umowie kupna-sprzedaży psa. _________________ Adam Szymura | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

paweł dykowski

| 

Wysłany: Sro Paź 22, 2008 6:31 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Myślę że to przede wszystkim kwestia uczciwości hodowcy i podejścia kupującego. Przecież każdy z nas wie że nawet rodzice wolni od dysplazji mogą dać wadliwe potomstwo...

Nie ma na to gwarancji,ale z odrobiną dobrej woli można wszytsko załatwić,nieprawda? :wink: | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

paweł dykowski

| 

Wysłany: Sro Paź 22, 2008 6:49 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Myślę że to przede wszystkim kwestia uczciwości hodowcy i podejścia kupującego. Przecież każdy z nas wie że nawet rodzice wolni od dysplazji mogą dać wadliwe potomstwo...

Nie ma na to gwarancji,ale z odrobiną dobrej woli można wszytsko załatwić,nieprawda?    :wink: | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Oman

| 
		 | 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

arwena

| 

Wysłany: Sro Lut 03, 2010 1:44 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Straszne jest to o czym piszecie... Czyli ze co? Wymiana psa tak jak wymienia sie popsute buty? I kto pozniej takiego psiaka z dysplazja wezmie? Ja rozumiem np zwrot czesci kosztow szczeniaka - ok, placi sie niemale pieniadze za psa. Ale oddac/wymienic tylko dlatego ze chory? _________________ Magdalena Derewęda | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Oman

| 

Wysłany: Sro Lut 03, 2010 1:54 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ja nie piszę, że taki system mi się podoba. W Polsce nie ma żadnych regulacji z taką sytuacją związanych. W USA jest to generalnie praktykowana zasada. Tam w momencie kupna psa musisz podpisać umowę, w której informacja o ewentualnym zwrocie jest zawarta. Wiesz na co się decydujesz, albo rezygnujesz.

Agnieszka (wredna żona Pawła   ) _________________ Agnieszka Moscoa Zeledon | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

arwena

| 

Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:02 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

W Polsce to sie powinno podpisywac inny papier, mowiacy o tym ze jest sie swiadomym tego, ze ON to rasa z duzym problemem dysplazji i ze w razie jej zdiagnozowania u psa przyszly wlasciciel zobowiazuje sie do leczenia zwierzaka. _________________ Magdalena Derewęda | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Oman

| 

Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:11 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Wiesz, w Polsce to wiele rzeczy powinno inaczej wyglądać    .

Niestety większość nabywców szczeniąt przede wszystkim interesuje się ceną szczeniaka (oby była jak najniższa) i to jest dla nich głównym kryterium wyboru hodowli i miotu.

Agnieszka (wredna żona Pawła   ) _________________ Agnieszka Moscoa Zeledon | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

|