|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Basia i V
|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 11:17 am Temat postu: |
|
|
Rafał Ch. napisał: | Co do "czempionów" ,proszę zauważyć że 90% wystawców/hodowców chwali się że ich psy otrzymały jakieś tytuły,i to na prawdę nic złego. Może trochę dziwnie i śmiesznie wygląda gdy pies dostaje CWC gdy w stawce jest sam lub są dwa,no ale to sędzia przyznaje te tytuły,i Niemieccy sedziowie też.
Poza tym Panie Marku w dużej mierze zależy też od ambicji hodowcy,jeśli ma parcie na posiadanie "czempionów ,to będzie wybierał takie wystawy i takich sędziów gdzie zdobędzie te upragnione CWC. Ale na szczęście są też tacy dla których CWC nie ma znaczenia
Ja osobiście wolę być nawet w połowie stawki oby jak największej ale z dobrym opisem,lokata nie jest najważniejsza. |
Myślę, że wystawcy biegający po wszelakich wystawach w celu zdobycia championatu trochę myślą o własnej satysfakcji, ale pewnie też trochę o reklamie swoich psów i miotów po nich. Jeśli nabywcą szczeniaka nie jest owczarkarz, to oświadczenie, że ojciec szczeniąt zajął np 12 miejsce na światówce praktycznie nic mu nie mówi. Ale o tytule championa słyszało wielu.
A druga sprawa - jeśli pies jest wartościowy pod względem hodowlanym, to powinien bywać na wystawach po to, aby hodowcy mieli okazję zobaczyć go "na żywo", a nie tylko czytać o jego osiągnięciach. Wtedy championat robi się przy okazji prezentacji psa, a nie jako jedyny cel wystawy. _________________ Barbara Pawlik |
|
Powrót do góry |
|
|
Demarko
|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 12:57 pm Temat postu: |
|
|
Czy administrator moze usunąć posty nie związane z tematem ? To taka moja prowokacyjna sugestia.... . _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|