|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
1218omd
|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 10:07 pm Temat postu: Kulenie |
|
|
Witam .Mamy owczarka niemieckiego,4-latka.
Około 3-miesięcy temu zaczął utykać na tylną lewą łapę.Mieszkamy w Holandii,poszliśmy tu do weterynarza,dostał ,,Metacam" i zakaz biegania(chodzenie na smyczy).Niestety po tym leku dostał silną biegunkę i wymioty,więc kolejna wizyta i do ,,Metacamu" dostał ,,Ulcognat".Biegunka i wymioty ustąpiły ale niestety kulenie tylko troszeczkę ustąpiło,po czym wróciło z powrotem.Nie kwapili się też aby zrobić zdjęcia rentgenowskie ,więc wsiedliśmy po pracy do auta i pojechaliśmy do Polski do weterynarza.Zostały wykonane zdjęcia rtg kręgosłupa,stawów biodrowych,kości łap oraz USG prostaty.Poza dwoma niewielkimi wyrostkami na kręgosłupie o których weterynarz powiedział,że też nie tłumaczą tego kulenia,nie znalazł nic! Stawy biodrowe też w porządku(robione rtg jeszcze raz ,choć ma już w rodowodzie wbite),prostata tez w normie i tak pan doktor przepisał ,,Rimadyl",który pies znosi lepiej niż ,,Metacam" oraz ,,Arthroscan" żeby wspomóc stawy.Minął już miesiąc i nie widać żadnej poprawy,została dosłana z Polski kolejna porcja ,,Rimadylu" z zaleceniem zwiększenia dawki do 3 tabletek na dobę,ale i tak nic się nie poprawiło Oczywiście wybierzemy się znowu do innej jeszcze lecznicy ,ale mam do forumowiczów pytanie :może ktoś z Was spotkał sie już ,lub miał podobny problem .Nie mamy pojęcia co z tym dalej robić _________________ Janusz
Ostatnio zmieniony przez 1218omd dnia Wto Kwi 12, 2011 5:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Draniu
|
Wysłany: Nie Lut 27, 2011 8:01 am Temat postu: Kulenie |
|
|
Witam serdecznie , miałem identyczny problem z swoją suką i też była w tym wieku , wprowadzone leki choć nie za tanie są chyba najlepsze tylko trzeba czasu , ja dodatkowo za namową weta wprowadziłem kurze łapki , które gotowałem i dodawałem do karmy wspomagają ścięgna i stawy. Lekarza bym nie zmieniał bo jak widać w porównaniu z wetem holenderskim zrobił wszystko aby zdiagnozować przyczynę . Mimo młodego wieku pies też może mieć zapalenie rematyczne stawu , ale o tym zdecyduje weterynarz. _________________ Maciej Dranicki |
|
Powrót do góry |
|
|
sebastian
|
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 3:49 am Temat postu: |
|
|
Niestety moze to byc artretyzm i wiek pieska nie ma w tym wypadku zadnego znaczenia. Jest wiele przyczyn artretyzmu, moze on byc nabyty ale rowniez moze byc spowodowany genetyka. Rimadyl jest nie-steroidowym lekiem, przeciwzapalnym i przeciwbolowym, ktory w takich wypadkach sie stosuje. Kurze lapki sa wysmienite nie tylko dla pieskow z problemami ale dla wszystkich, zaczynajac od szczeniaczkow. Jezeli karmisz sucha karma, staraj sie wybrac karme, ktora zawiera glukozamine i chondroityne. _________________ Sebastian |
|
Powrót do góry |
|
|
1218omd
|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 9:42 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za podpowiedzi .Ruchy jakie podjąłem,to zamówiłem kurze łapki oraz lek o nazwie Cetyl M. Od 1.5 roku pies jest na karmie Royal German Shepherd. Za około miesiąc dam znać czy sytuacja się poprawiła,pozdrawiam _________________ Janusz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mal
|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 10:48 am Temat postu: |
|
|
Royal w ofercie ma karmę dla psów z problemami ruchowymi - RC Mobility Larger Dogs. Może warto byłoby pomyśleć o zmianie karmy?
Lata temu mój pies nagle zaczął utykać na tylną łapę. Weterynarze rozkładali ręce, pies dostawał środki przeciwbólowe i wspomagające na stawy. Dopiero po ok. roku gdy doszło do zwyrodnienia stawu kolanowego okazało się, że zerwane były więzadła krzyżowe. W badaniach RTG nie było tego widać, nawet specjaliści ortopedzi na AR we Wrocławiu nie rozpoznali urazu we wczesnej fazie. |
|
Powrót do góry |
|
|
1218omd
|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 12:34 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Mal za radę ,obawiam się ,że u mojego psa może być to samo.Dużo ganiał za piłką ,trochę ślisko było ,oblodzony częściowo teren i przy tym szaleństwie nie trudno o zerwanie czegoś .Co teraz z tym dalej :Dzwoniłem do doktora,który powiedział,że nie zauważył na zdjęciach RTG żadnych zmian(jedynie minimalna szpara w torebce stawowej,jeżeli dobrze zrozumiałem ).Stwierdził,ze jeżeli Cetyl M nie pomoże ,to umówi nas na wizytę do doktora we Wrocławiu ,który wykona artroskopię i ewentualny zabieg...tyle w tej sprawie do tej pory.Dzięki za poradę _________________ Janusz |
|
Powrót do góry |
|
|
1218omd
|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 2:08 pm Temat postu: |
|
|
próbowałem kupić w Holandii karmę w/w Royal Canin Mobility Lager Dogs,lecz są z tym problemy ...proponują przejście na inną specjalistyczną karmę,lecz nie mam pojęcia co tym sądzić.Ta karma to Hill's Canine Healthy Mobility Large Breed...jakies opinie ktoś z owczarkarzy słyszał lub może stosował tą karmę
Byłbym bardzo wdzięczny za opinie _________________ Janusz |
|
Powrót do góry |
|
|
Ontopus
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 224 Skąd: Plechów, Ziemia Kazimierska
|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 9:15 pm Temat postu: |
|
|
Karmą typu Royal czy Hills nie ma się co podniecać gdyż co najwyżej ilość wydanych pieniędzy może poprawić samopoczucie właściciela a nie psa. Cetyl M jak najbardziej wskazany. _________________ www.ontopus.com |
|
Powrót do góry |
|
|
Demarko
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 2:12 pm Temat postu: |
|
|
INFLAMEX i jego pochodne , warto sprawdzić , ja zamówiłem , mocno siedzą w preparatach dla koni , produkt chyba angielski .... _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
|
1218omd
|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 5:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam.Pisałem pewien czas temu o kuleniu mojego psa.Jeden z hodowców polecił mi Cetyl M.Tak jak napisałem ,zakupiłem go ,zmieniłem karmę na Hill's Canine Healthy Mobility Large Breed(pies bardzo chętnie ją je ).Za bardzo nie wierzyłem w działanie Cetylu M...po 2 tyg. podawania go stwierdzam,że nastąpiła niesamowita poprawa .Pies po odstawieniu leków przeciwbólowych(,,Rimadyl") i wspomagającego ,,Arthroscanu" przez dwa pierwsze dni był osowiały oraz niechętny do spacerów i zabawy.Po paru dniach nie było już widać braku odstawionych środków.Po tygodniu stosowania Cetylu M zauważyliśmy,ze pies chętnie znowu się zabiera do igraszek,spacery znowu zaczęły być dla niego przyjemnością, nie kuleje .Aktualnie jest już ok W tym miejscu chciałbym podziękować za porady oraz za udział państwa w temacie. _________________ Janusz |
|
Powrót do góry |
|
|
1218omd
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Mieszkamy w Holandii,dwa razy kupowaliśmy Cetyl M w Polsce ,teraz kupiliśmy tu na miejscu i co się okazało
Opakowania kupowane w Polsce były praktycznie zabezpieczone jedynie nakretka i luzna folia(tabletki miękkie,kruszyły się w rekach ,chyba zwilgotniałe lekko),natomiast zakupione tu w Holandii są zabeczpieczone szczelnie folią ,tabletki są twarde i tańsze(cena opakowania w Polsce 360tabl.-459zł, ,w Holandii 99 euro,kurs 1e=około 3.90zł czyli 386zł wszystko dostałem z fakturą +w prezencie kostki...pełna kultura _________________ Janusz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|