Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
askad
|
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 12:35 pm Temat postu: Stawy Biodrowe |
|
|
Często słyszę opinie hodowców, że prześwietlenie wstępne bioder w wieku ok. 6 miesięcy bardzo często się nie sprawdza - tzn. zwierzę o niezbyt ciekawych biodrach nagle się poprawia (niezbyt chce mi się w to wierzyć - chyba, że te niezbyt ciekawe biodra to tylko luzy w stawach) lub też zwierzę o nienagannych biodrach w wieku 6 miesięcy, w wieku 12 miesięcy ma stwierdzoną dysplazję
Zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami w tym temacie _________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
|
askad
|
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam niezwykłe szczęście, że wszystkie moje obecne psy mają stawy biodrowe HD-normal .
Wstępne prześwietlenie wykonuję w wieku ok. 6/7 miesięcy - i zawsze w tym wieku stawy już były dobre.
Załączam zdjęcie bioder mojej Efendi v. Frankengold - prześwietlenie wstępne w wieku 6 miesięcy:
_________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
|
LN
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:00 pm Temat postu: wczesne prześwietlenia |
|
|
Ja też robię wstępne RTG w wieku 6 - 7 miesięcy. I zawsze wynik potwierdza się potem przy prześwietleniu w późniejszym wieku. Nie zdarzyło mi się żeby stawy drastycznie się pogorszyły lub poprawiły. _________________ www.anarchia-box.com
owczarki niemieckie & goldeny
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony! |
|
Powrót do góry |
|
|
alexandra
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 9:32 am Temat postu: |
|
|
No cóz,wstępne przeswietlenia w takim wieku wykonujemy tez u Dr.Siembiedy,ale tu doświadczenia mamy rózne,pies w tym wieku jest w fazie wzrostu i wiele jeszcze mozna naprawić lub zepsuć w jego stawach i kościach. |
|
Powrót do góry |
|
|
brawos
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 11:19 am Temat postu: |
|
|
Ja ze swego skromnego doswiadczenia tez moge powiedziec, ze to co mialam w wieku 6 miesiecy dokladnie sie powtorzylo w 12 mies. _________________ www.brawosbis.pl
"... Bo pies to nie tylko pies, jak wiesz.
Pies to jest wszystko to, co chcesz..."
Ludwik Jerzy Kern
|
|
Powrót do góry |
|
|
bank8
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:01 pm Temat postu: |
|
|
no cóż mój przykład ze stawami biodrowymi jest zupełnie inny, pies w wieku 4 miesięcy miał robione RTG , błędna diagnoza spowodowała, że leczony był niefachowo i na enostozę. Ja niedoświadczona osoba wierzyłam weterynarzowi, jednak w wieku 6 miesięcy pies coraz bardziej odczuwał niedomóg, zmieniłam weterynarza, skierowano mnie do Dr Siembiedy i okazało się , że mój pies w wieku 7 miesięcy miał juz zwyrodnienia. Pozostało tylko operowanie u doc. Osińskiego, w chwili obecnej pies funkcjonuje, ale moje marzenia spełzły na niczym, wystawy to tylko ciche marzenie , niestety _________________ Małgorzata Janiak |
|
Powrót do góry |
|
|
Natalka&Goldi
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 12:28 pm Temat postu: |
|
|
Hey.
Czytałam ostatnio w MP artykuł (chyba skopiowany z czatu MP) z dr. Tadeuszem Narojkiem (lekarzem weterynarii, odczytuje rtg).
Cytat:
"Największy mit związany z dysplazją?
- Badania "wstępne" na dysplazję- czyli wykonywanie RTG u młodych zwierząt- dr. T. Narojek "(chyba tak się piszę)
I tu moje pytanie: czy dr. Narojek mógł myśleć o zwierzętach ponizej roku? 2 lat? Bo miałam w planach robić przeswietlenie Yvkowi (teraz 6 miesięcy) w wieku od 7-9 miesięcy i naprawdę się zastanawiam czy w tych miesiącach zycia psa robic rtg na dysplazję czy w wieku okolo 2 lat? Czytałam , że w wieku od 2-6/7 miesięcy trudno stwierdzić cokolwiek ,gdyż szczenię rośnie ale mi zalezy na tym by psiak był zdrowy a jak cokolwiek by się stało (odpukać! by nie) zacząć leczenie jak najwcześniej W Radomiu nie spodziewam się czegoś co by mnie zaskoczyło bo chyba nie ma dobrego weta,który w tej dziedzinie się zajmuje , ale jest klinika,która ma nowe sprzęty i robi rtg ,usg itp.; (oczywiscie bez wpisu do rodowodu). Z wpisem chciałabym w jakiejś porządnej klinice myślę o Krakowie, Wawie, Lublinie, Wrocławiu.
I tu pytanie do Was: kiedy robic wstępne prześwietlenie Yvkowi na dysplazję biodrową?
Pozdrawiam _________________ Natalia Seta razem z Yvo Guapass i vel Kaja
Owczarek to charakter nie wygląd! |
|
Powrót do góry |
|
|
Oman
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 12:35 pm Temat postu: |
|
|
Wstępne jest generalnie rozumiane jako prześwietlenie w wieku 6-7 miesięcy. Większość hodowców je robi właśnie wtedy. Do 2 lat nie ma potrzeby czekać: w Polsce np. dr Siembieda wymaga min. wieku przy prześwietleniu 15 miesięcy, w Niemczech prześwietla się psy (oczywiście z wpisem do rodowodu) w wieku 12 miesięcy. Co do lekarzy z uprawnieniami do wpisu w rodowód to akurat w Krakowie takiego nie ma .
Agnieszka (wredna żona Pawła ) _________________ Agnieszka Moscoa Zeledon |
|
Powrót do góry |
|
|
Natalka&Goldi
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 12:58 pm Temat postu: |
|
|
Oman napisał: | Wstępne jest generalnie rozumiane jako prześwietlenie w wieku 6-7 miesięcy. Większość hodowców je robi właśnie wtedy. Do 2 lat nie ma potrzeby czekać: w Polsce np. dr Siembieda wymaga min. wieku przy prześwietleniu 15 miesięcy, w Niemczech prześwietla się psy (oczywiście z wpisem do rodowodu) w wieku 12 miesięcy. Co do lekarzy z uprawnieniami do wpisu w rodowód to akurat w Krakowie takiego nie ma .
Agnieszka (wredna żona Pawła ) |
Agnieszko - napisałam tylko, w jakich klinikach bym się rozglądała. Nikt nie polecił mi żadnej kliniki do tej pory więc tak szukam jak igły w stogu siana
Więc mogę zrobić wstępne prześwietlenie Yvo w wieku od 7 do 9 miesięcy? A z wpisem do rodowodu to czyli jak? Zwykły wet zrobić nie może rozumiem? I zapewno cena się zwiększa, tak?
Pozdrawiam
N.S. _________________ Natalia Seta razem z Yvo Guapass i vel Kaja
|
Powrót do góry |
|
|
Oman
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Najbliższe dla Ciebie miejsce do prześwietlenia przez uprawnionych do wpisu w rodowód weterynarzy to Lublin: prof. Stanisław Koper tel. (081) 445 61 54, lek.wet. Renata Komsta nr tel. ten sam-oboje przyjmują na Akademii Rolniczej, Zakład Radiologii. W Warszawie jest dr Narojek - przyjmuje na SGGW, niestety nie mam jego telefonu.
Nie wiem jakie mają ceny. My u dr. Siembiedy płaciliśmy ostatnio 150 zł.
Ja oczywiście jestem za wstępnym prześwietlaniem ok. 7 miesiąca.
Agnieszka (wredna żona Pawła ) _________________ Agnieszka Moscoa Zeledon |
|
Powrót do góry |
|
|
Natalka&Goldi
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 1:12 pm Temat postu: |
|
|
Oman napisał: | Najbliższe dla Ciebie miejsce do prześwietlenia przez uprawnionych do wpisu w rodowód weterynarzy to Lublin: prof. Stanisław Koper tel. (081) 445 61 54, lek.wet. Renata Komsta nr tel. ten sam-oboje przyjmują na Akademii Rolniczej, Zakład Radiologii. W Warszawie jest dr Narojek - przyjmuje na SGGW, niestety nie mam jego telefonu.
Nie wiem jakie mają ceny. My u dr. Siembiedy płaciliśmy ostatnio 150 zł.
Ja oczywiście jestem za wstępnym prześwietlaniem ok. 7 miesiąca.
Agnieszka (wredna żona Pawła ) |
Dzięki za informacje
Pozdrawiam _________________ Natalia Seta razem z Yvo Guapass i vel Kaja
|
Powrót do góry |
|
|
brawos
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 2:13 pm Temat postu: |
|
|
Natalka&Goldi napisał: | Hey.
Czytałam ostatnio w MP artykuł (chyba skopiowany z czatu MP) z dr. Tadeuszem Narojkiem (lekarzem weterynarii, odczytuje rtg).
Cytat:
- Badania "wstępne" na dysplazję- czyli wykonywanie RTG u młodych zwierząt- dr. T. Narojek "(chyba tak się piszę)
|
Natalka a moglabys dac link na ten artykul _________________ www.brawosbis.pl
"... Bo pies to nie tylko pies, jak wiesz.
Pies to jest wszystko to, co chcesz..."
Ludwik Jerzy Kern
|
|
Powrót do góry |
|
|
Natalka&Goldi
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 4:20 pm Temat postu: |
|
|
brawos napisał: | Natalka&Goldi napisał: | Hey.
Cytat:
|
Natalka a moglabys dac link na ten artykul |
To cytat z gazetki Mój Pies Nie mam linku, chociażby nie wiem czy takowy istnieje bo to jak pisalam cytat wzięty z gazety. _________________ Natalia Seta razem z Yvo Guapass i vel Kaja
|
Powrót do góry |
|
|
LN
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj właśnie rozmawiałam z dr Siembiedą , za wstępne prześwietlenie , bez wpisu do rodowodu bierze tylko 80 zł. Myślę , że warto ... _________________ www.anarchia-box.com
owczarki niemieckie & goldeny
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony! |
|
Powrót do góry |
|
|
Natalka&Goldi
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 10:09 am Temat postu: |
|
|
LN napisał: | Dzisiaj właśnie rozmawiałam z dr Siembiedą , za wstępne prześwietlenie , bez wpisu do rodowodu bierze tylko 80 zł. Myślę , że warto ... |
Szkoda tylko, ze Wrocłam tak daleko od Radomia.... _________________ Natalia Seta razem z Yvo Guapass i vel Kaja
|
Powrót do góry |
|
|
|