|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
askad
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 8:58 am Temat postu: |
|
|
Rafał Ch. napisał: |
Właśnie została mi wyjaśniona kwestia związana z sunią z lokaty 1-ej. Suka ma kompletne dokumenty. |
Z tego co zrozumiałam na wystawie tegoroczna suka VA1 ma prześwietlenie białoruskie i były problemy z ustaleniem czy ma czy też nie ma prześwietlenia łokci.
I tutaj pytanie - czy KON uznaje prześwietlenia wszystkich krajów Jeżeli tak - to czy ma jakieś wytyczne dotyczące wyglądu tych przyświetleń oraz kryteriów przyznawania?
Z dotarciem do niemieckich prześwietleń nie ma problemu - otwieram najnowszy SV-GENETICS (3/2013) i widzę, że:
- pies VA1 YOSHI ma tylko niemieckie łokcie (ED-normal)
- pies VA2 STING ma HD-fast normal, ED-normal, DNA złożone (nie sprawdzone)
- suka VA3 DASCHA Tombo ma HD-normal, ED-normal, DNA sprawdzone
I może to zobaczyć każdy - koszt zakupu płytki niecałe 13 euro .
_________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chakra
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 11:18 am Temat postu: |
|
|
http://www.zesprecowa.pl/yoshi.html
Na stronie jest podane IPO-1, ED- normal, HD- normal, DNA- spr.
czyli coś nie gra
Właśnie dobrze Joasiu że zwróciłaś na to uwagę, ja też nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy, mianowicie suka ma polskie HD-A i ED 0/0, niemieckie HD-noch zugelassen, ED-normal i teraz sędzia mówi że nie może dostać VA ze względu na niemieckie noch... Czyli jakie prześwietlenia bierzemy pod uwagę??? POLSKIE CZY NIEMIECKIE????? Cos nie gra. Z tego co mi wiadomo nie było mowy ani w zgłoszeniach ani w regulaminie przyznawania VA PL że mają być inne prześwietlenia niż polskie i że nie będzie VA dla noch...
Bałagan straszny...
A pies VA 1 ma jedne polskie a drugie niemieckie i co????? A gdzie DNA???
Nie wspomnę też o tym że sędzia sam sobie zaprzecza, dając VA psu w zeszłym roku a w tym ustawiając go na miejscu 3 od końca...
A w sukach długowłosych suka zw klubu 2012 VA 1, w tym tytuł jej nie przysługuje, to jak to jest?
tak to jeden sędzia przeczy swojemu koledze, widać któryś się pomylił a drugi lepiej się zna... Jednak żeby zachować ,,twarz" powinni dać Trzy VA i nawet jak by Nikita była 3 było by to ok, a tak... ale szkoda słów... _________________ Sylwia Orzechowska
http://www.chakville.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
setka
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 11:43 am Temat postu: |
|
|
Ze strony hodowli "Ze Spręcowa" wynika, że wszystkie psy ( 6 szt ) mają HD, ED- normal, a suczki ( 10 szt.) tylko HD - normal.
niektórzy narzekają , że tak ciężko do Niemiec jeździć  _________________ Agata Niemyska
Ostatnio zmieniony przez setka dnia Wto Wrz 24, 2013 11:55 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pat
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 11:55 am Temat postu: |
|
|
setka napisał: |
Ze strony hodowli "Ze Spręcowa" wynika, że wszystkie psy ( 6 szt ) mają HD, ED- normal, a suczki ( 10 szt.) tylko HD - normal.
niektórzy narzekają , że tak ciężko do Niemiec jeździć  |
Wedlug regulaminu SV musza wszystkie psy i suki uzywane do hodowli miec przeswietlenie ED i HD. Wiem ze w Polsce ED nie jest wymagane i mozna hodowac na dyzplazi lokciowej.
W tym przez ciebie Agatko, podanym linku i komentarzu, bardzo sie zastanawiam, czemu suki urodzone po 2004 roku maja tylko HD wpisane a nie tez ED. Przeciesz jak sie jedzie do Niemiec, to sie to odrazu robi.
 _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
 |
setka
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 12:10 pm Temat postu: |
|
|
Pati, podaje tylko to co widzę na stronie !!!!
Mnie zastanawia też , po co robić tylko jedno prześwietlenie w Niemczech, jak się jedzie to się robi od razu dwa !!! _________________ Agata Niemyska |
|
Powrót do góry |
|
 |
btusik
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 12:27 pm Temat postu: |
|
|
askad napisał: | Rafał Ch. napisał: |
Właśnie została mi wyjaśniona kwestia związana z sunią z lokaty 1-ej. Suka ma kompletne dokumenty. |
Z tego co zrozumiałam na wystawie tegoroczna suka VA1 ma prześwietlenie białoruskie i były problemy z ustaleniem czy ma czy też nie ma prześwietlenia łokci.
I tutaj pytanie - czy KON uznaje prześwietlenia wszystkich krajów Jeżeli tak - to czy ma jakieś wytyczne dotyczące wyglądu tych przyświetleń oraz kryteriów przyznawania?
Z dotarciem do niemieckich prześwietleń nie ma problemu - otwieram najnowszy SV-GENETICS (3/2013) i widzę, że:
- pies VA1 YOSHI ma tylko niemieckie łokcie (ED-normal)
- pies VA2 STING ma HD-fast normal, ED-normal, DNA złożone (nie sprawdzone)
- suka VA3 DASCHA Tombo ma HD-normal, ED-normal, DNA sprawdzone
I może to zobaczyć każdy - koszt zakupu płytki niecałe 13 euro .
|
wstawiam po prośbie właścicieli suczki VA1
rodowód + wynik prześwietlenia HD & ED
prześwietlenia zostały zrobione na Litwie przez lekarza uprawnionego również do robienia HD & ED dla SV...Nie jest to wpisane w rodowodzie ponieważ białoruskie i rosyjskie rodowody są laminowane!!!Więc został wydany oddzielny dokument potwierdzający wykonanie prześwietleń ...
 _________________ "Rzeczy ulegają nieustannym zmianom, podobnie jak ludzie, gdy obniżają się do poziomu przedmiotów... Przyjaciele zaś pozostają niezmienni, co stanowi dowód, iż przyjaźń jest czymś boskim i nieśmiertelnym."
www.primomiogrande.eu |
|
Powrót do góry |
|
 |
askad
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdziłam właśnie w SV-Genetics - z wymienionych na stronie hodowli ze Spręcowa 16 psów/suk znalazłam tylko:
- YOSHI(ur. 2008) - ED-normal
- TESSI (ur. 2007) - HD - fast normal, ED-normal, DNA potwierdzone
- YARI(ur. 2001) - DNA złożone
|
Powrót do góry |
|
 |
askad
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 12:35 pm Temat postu: |
|
|
btusik napisał: |
wstawiam po prośbie właścicieli suczki VA1
rodowód + wynik prześwietlenia HD & ED
prześwietlenia zostały zrobione na Litwie przez lekarza uprawnionego również do robienia HD & ED dla SV...Nie jest to wpisane w rodowodzie ponieważ białoruskie i rosyjskie rodowody są laminowane!!!Więc został wydany oddzielny dokument potwierdzający wykonanie prześwietleń ...
|
Dzięki za wyjaśnienie tej sprawy!
Nie rozumiem w takim razie na jakiej podstawie powstało na wystawie to całe zamieszanie o łokcie.
Przecież dokumenty są sprawdzane w sobotę podczas oceny na stój, a nazwy w zaświadczeniu są podane zarówno po angielsku jak i po niemiecku
|
Powrót do góry |
|
 |
Nickname23
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 12:43 pm Temat postu: |
|
|
Chakra napisał: | http://www.zesprecowa.pl/yoshi.html
Na stronie jest podane IPO-1, ED- normal, HD- normal, DNA- spr.
czyli coś nie gra
Właśnie dobrze Joasiu że zwróciłaś na to uwagę, ja też nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy, mianowicie suka ma polskie HD-A i ED 0/0, niemieckie HD-noch zugelassen, ED-normal i teraz sędzia mówi że nie może dostać VA ze względu na niemieckie noch... Czyli jakie prześwietlenia bierzemy pod uwagę??? POLSKIE CZY NIEMIECKIE????? Cos nie gra. Z tego co mi wiadomo nie było mowy ani w zgłoszeniach ani w regulaminie przyznawania VA PL że mają być inne prześwietlenia niż polskie i że nie będzie VA dla noch...
Bałagan straszny...
A pies VA 1 ma jedne polskie a drugie niemieckie i co????? A gdzie DNA???
Nie wspomnę też o tym że sędzia sam sobie zaprzecza, dając VA psu w zeszłym roku a w tym ustawiając go na miejscu 3 od końca...
A w sukach długowłosych suka zw klubu 2012 VA 1, w tym tytuł jej nie przysługuje, to jak to jest?
tak to jeden sędzia przeczy swojemu koledze, widać któryś się pomylił a drugi lepiej się zna... Jednak żeby zachować ,,twarz" powinni dać Trzy VA i nawet jak by Nikita była 3 było by to ok, a tak... ale szkoda słów... |
Krótko mówiąc żenada!! Sędzia komentuje, że w zeszłym roku dał na wyrost lokaty VA w klasie użytkowej psów , bo żaden pies nie pokazał potomstwa, a przyznaje VA1 ponownie temu samemu psu co rok wcześniej, który w wieku 5 lat mało, że nie pokazał potomstwa to z kojca chyba wypuszczany jest tylko na klubową bo w sezonie go mało gdzie widać !!
Już w zeszłym roku danie temu psu tytułu VA1 wzbudziło wiele kontrowersji, w tym roku powtórka!!Nie rozumiem jaki kierunek hodowli wskazuje KON!
Druga sprawa która mnie "zszokowała" to porównywanie wyników Polskich prześwietleń z Niemieckimi i twierdzenie, że w Polsce ocena jest bardziej rygorystyczna, niż w Niemczech bo dopuszcza jako hodowlane tylko dwa stopnie, czyli A i B, a w Niemczech trzy! Z wypowiedzi sędziego wywnioskowałam, że polscy hodowcy powinni się zastanowić czy chcą prześwietlać psy w Niemczech bo wynik Noch Zugelassen będzie oceniane w Polsce na równi z polski C!
Odnoszę wrażenie, że władze KON chcą wprowadzać i promować zmiany w hodowli na zasadach Polskich, jednocześnie bojkotując zasady Niemieckie, czyli Niemieckie prześwietlenia i korung!!
Brawo!! Naprawdę KON funkcjonuje coraz lepiej!!
Niech mnie ktoś oświeci, jeśli moje spostrzeżenia są mylne! _________________ Karolina Ciosek
www.darkaro.pl
"Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam,
gdzie po śmierci idą one" - anonim |
|
Powrót do góry |
|
 |
A&N
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Klubówka, klubówka i po...
Miejsce wystawy FANTASTYCZNE brawa!!! Nie wiem dla kogo, ale brawa wstajesz z lozka i niemalze jestes na stadionie
Atmosfera jak zwykle doskonala i jak zwykle wiele smiesznych tudziez zenujacych sytuacji, ktore rozbawiaja Dzieki!
Wiele wspanialych zwierzat do podziwiania, podziekowania dla wystawcow
Oczywiscie, bez zenady takze na ringu obejsc sie nie moglo... O wielu rzeczach pisali moi przedmowcy i dobrze prawia, polac im! Mnie natomiast niesamowicie zazenowala sprawa wyroznien za testy Co kolejna osoba zostala wywolana tym bardziej sie smialam... No ja przepraszam bardzo, suka, ktora robi NAJLEPSZA czolowke, gryzie na poziomie UZYTKA i pisze to z pelnym przekonaniem i odpowiedzialnoscia dostaje noty 4, 3 i NIE zostaje wyrozniona, przeciez to jest brak poszanowania dla suki, przewodnika i jej szkoleniowca!!!!!!!! Straszna perfidia!!!!!!!!!!!! A kiedy slysze, ze zostaje wyrozniony pies, ktory przy nodze nie przeszedl nawet pol kroku (o ironio) wyroznienie dostaje i jeszcze gratuluja, K*RWA czego gratuluja?!?!?! Chyba, ze zaliczyl!!!!!! No sorry bardzo, ale wyroznienie, ze ugryzl? Wspaniale, wiec wszyscy powinni dostac!!! (PRZEPRASZAM AGATA, ale to prawda. Mam nadzieje, ze jestes swiadoma tego jak rowniez tego jak gryzie Twoj pies. Jest fajny, ale nie na wyroznienie!!!!!!!) Moj Boze, no co za daremny dowcip... Z tego calego kola wzajemnej adoracji to tylko sedzia Szczesniak ma poczucie humoru na poziomie, podziekowania dla niego!
Reszta, bez zmian. Dzieki i do zobaczenia wkrotce!
Pozdrawiam.
P.S. przepraszam za brak PL znakow, ale klawiatura cos strajkuje... _________________ Anka Koziołek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demon
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 2:43 pm Temat postu: |
|
|
Droga Anno dlaczego nie wzięłaś swojego psa i nie pokazałaś wspanialej pracy?? Suzana owszem efektownie gryzie, ale puszczanie szału nie robi. Naskakiwanie na pozoranta, dogryzanie rękawa. Y poszedł przy nodze- do czasu aż nie zobaczył pozoranta z drugiej strony namiotu. Za to puszczanie na 5+. Bądźmy czasem obiektywni, posłuszeństwo w obronie to nie tylko chodzenie przy nodze. Ktoś bardzo dobrze napisał - zróbcie uprawnienia sędziowskie - wtedy wszystko będzie super  _________________ Bartek Urbanik
www.owczarekniemiecki.net.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pat
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Demon napisał: | Droga Anno dlaczego nie wzięłaś swojego psa i nie pokazałaś wspanialej pracy?? Suzana owszem efektownie gryzie, ale puszczanie szału nie robi. Naskakiwanie na pozoranta, dogryzanie rękawa. Y poszedł przy nodze- do czasu aż nie zobaczył pozoranta z drugiej strony namiotu. Za to puszczanie na 5+. Bądźmy czasem obiektywni, !!!!!!!!!!!!!!!!!posłuszeństwo w obronie to nie tylko chodzenie przy nodze. Ktoś bardzo dobrze napisał - zróbcie uprawnienia sędziowskie - wtedy wszystko będzie super  |
twoje zdanie: Bądźmy czasem obiektywni.
Szkoda ze nie widzales innych psow i suk, bo bys moze troche innaczej pisal, o tym "byciu obiektywnym" _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demon
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 2:58 pm Temat postu: |
|
|
Pati nie piszemy o psach, których nie widzieliśmy. _________________ Bartek Urbanik
www.owczarekniemiecki.net.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
A&N
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 2:58 pm Temat postu: |
|
|
Droga Marto/Bartku
Rozumiem, ze nie pokazanie swojego psa zamyka mi usta tak? Haha, co to, to nie, to, ze go nie mam nie zabrania mi OBIEKTYWNEGO postrzegania rzeczywistosci z reszta, co ma moj pies do wiatraka, nie krytykuje Yonathana tylko decyzje sedziow o przyznaniu WYROZNIENIA i bardzo Was prosze jak sie nie ma argumentow to sie nie wypowiada a nie rzuca ciosy personalne na poziomie przedszkolaka. I o obiektywizmie to ja Wam powinnam teraz mowic, bo to Wy z automatu jak sie pisze o Waszych psach albo kolesiostwa to jazda i persona. Bardzo malo profesjonalnie drodzy hodowcy... _________________ Anka Koziołek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chakra
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Bartek kiedy Y szedł przy nodze?????? Na smyczy owszem, ale jak tylko Agata odpieła smycz to momentalnie pobiegł do namiotu, a pozorant za chwilę wyskoczył. Proszę Cię nie zmieniaj faktów, kazdy widział jak było... Poza tym jeżeli porównujesz to zwróc również uwagę na chwyty, na prędkość i jednak chodzenie przy nodze również. Na komendę puściła.
Ja widziałam oprócz w/w psów co najmniej 4 zasługujące na wyróżnienie a dostały ocenę 3... _________________ Sylwia Orzechowska
http://www.chakville.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|