|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grandziocha
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ale myślę, ze w listopadzie jeszcze jakiś ślad z psem zrobię, w końcu fajnie to 'coś' wykańcza psa fizycznie
A bym zapomniała.... rano zbytnio wiartu nie było, wiadomo rosa była (mala-ale byla), bez wiatru (jakiś tam był ale niewyczuwalny) |
Nie jestem zwolennikiem nauki psa pracy węchowej od czasu do czasu.
Ja staram się pracować z psem systematycznie.Fakt,.....czas mi na to pozwala.Dlatego w pierwszej fazie nauki codziennie układam ślad bez względu na pogodę za wyjątkiem skrajnych warunków.Na dzień dzisiejszy będę z moją suczką pracowała codziennie przez 10dni.Następnie zrobię jej przerwę 3-5 dni i zacznę od nowa. Te kilka dni wolnego od śladu poświęcę na zabawę z piłką i dowolne spacery.
 _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com
Ostatnio zmieniony przez Grandziocha dnia Wto Lis 18, 2008 8:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorplant
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Grandziocha napisał: | [
Nie jestem zwolennikiem nauki psa pracy węchowej od czasu do czasu.
Ja staram się pracować z psem systematycznie. |
ja tez uwazam ze systematycznosc w pracy na sladzie jest konieczna .
co do kwadratow to jest on zalezny od wielkosci psa , na poczatek staram sie zeby ich nie robic przy silnym wietrze
wyjscie na prosta ,podczas nauki techniki chodzenia po sladzie zawsze "z wiatrem " kwadraty sa wielkosci na poczatku np 1.5 na 1.5 m potem sie zmniejszaja do wielkosci podstawy sladu . zalaman nie robie dopuki pies idealnie nie idzie po prostej , jak wprowadzam zalamanie klade smaczek w kazda stopke na zalamaniu . ale to wszystko na poczatku nauki, chodzi o technike .
Pierwsza prosta zawsze z wiatrem to tez po to zeby piesek nauczyl sie idealnej techniki .
Jak juz to wszystko umie utrudniam , znmieniam czestotliwosc kladzenia smaczkow ukladam pod wiatr lub przy bocznym , zmieniam podloza itd itp do woli .. _________________ http://www.dorplant.pl
Ostatnio zmieniony przez dorplant dnia Sro Lis 19, 2008 9:29 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Zrobiłam taki swój odręczny rysunek by lepiej zrozumieć.Te kreski to moje stopy/ścieżka śladu/ a ixy to smakołyki.Zacznaczyłam strzałkami smakołyki na rogach załamań ,...i teraz pytanie czy klaść na tych rogach smakołyki czy lepiej nie?Czy kwadraty ukladać po nauce chodzenia na prostej czy można przed nauką.Jak traktować ten kwadrat ?,...jako sprawdzian chęci do pracy węchowej czy już konkretnie jako naukę? _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
Ostatnio zmieniony przez Grandziocha dnia Wto Lis 18, 2008 8:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorplant
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 4:23 pm Temat postu: |
|
|
nie zrozumielismy sie
kwadrat to jest obszar caly wypelniony stopkami ,kreski-stopki maja byc wszedzie tzn wypelniac caly kwadrat w srodku nie tylko brzegi tak jak na rysunku
wlasnie chodzi o to zeby pies tylko i wylacznie statycznie (w jednym miejscu) nauczyl sie uzywac nosa
aa przeciez mam filmik z malutka Luthien (pierwszy kwadrat)
http://www.dorplant.strefa.pl/index.php?menu=filmy3&folder=szkolenie&katalog=3 _________________ http://www.dorplant.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
ocho
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 5:10 pm Temat postu: |
|
|
To tzw. "belgijska" metoda o której mówi Dorplant.
 _________________ Kaśka Coner |
|
Powrót do góry |
|
 |
jackdaw
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Grandziocha napisał: | Czy kwadraty ukladać po nauce chodzenia na prostej czy można przed nauką.Jak traktować ten kwadrat ?,...jako sprawdzian chęci do pracy węchowej czy już konkretnie jako naukę? |
Pani Halino kwadrat to wydeptana podstawa śladu około 50cm. na 50 cm ,metr na metr.
Opisałem to obszerniej na swojej stronce w dziale AKTUALNOŚCI na 7ej stronce tego działu.
Opis ten dotyczył psa początkującego czyli jak to robiłem wtedy z moją KATJĄ Cevaro.
Zapraszam do poczytania.
Jest tam wiele innych ćwiczeń IPOwskich opsanych.
Ostatnio "wysyłanie z warowaniem" dokładniej opisałem.
Ćwiczenia te stanowią najnowszą moją wiedzę.
Kiedyś robiłem to inaczej,pracując starszymi metodami przygotowywując do IPO-3 np ONka .AKIMa Ranczo Moresa z 8 lat temu ,który to sporo biegał po wystawach dosć skutecznie.  _________________ Filmiki z naszymi psami.
http://www.dorplant.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=93 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ocho
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Artykuł na ten temat tutaj http://users.skynet.be/hexental/training.htm z tym że w języku angielskim dla zainteresowanych. Oprócz tego opis posłuszeństwa i obrony. Bardzo ciekawe podstawy pracy z psem. _________________ Kaśka Coner |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Może umówmy się ,że w tym dziale będziemy pisać tylko i wyłącznie o pracy węchowej .Dla posłuszeństwa i obrony otworzymy nowe działy,bo inaczej się pogubimy.Niestety z przykrością stwierdzam ,że nie znam angielskiego.  _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Co do kwadratu to faktrycznie jestem zaskoczona.Przyznaje,że wogóle nie znam tej metody nauki pracy węchowej ale jest to bardzo interesujące.
Teraz rozumiem,że ma być to tzw.kwadrat wypełniony moimi stopami ale zapytam,......czy mam zacząć od środka i iść tak aby powiększać ten tzw.kwadrat czy mogę sobie łazić ot tak jak mi się chce.A gdzie klaść smakołyki ?,..czy pod każdą stopą bez względu jak chodzę.
Oczywiście zaraz wejdę na stronkę i dokładnie przeczytam o co chodzi.
Właśnie przeczytałam,że;,..... i tu pański cytat ze stronki/mam nadzieję,że się Pan nie obrazi/
Na poczatku nauki tropienia zaczynalem od deptania kwadratow i wrzucanaia tam dużej ilosci smakolykow czyli ,jak zrozumiałam ,poprostu rzucam smakołyki gdzie się da,byle w tym kwadracie,czy znowu coś pokręciłam!?
I jeszcze jedno pytanie;Czy w ten kwadrat w puścić suczkę samą na lince
by sama szukała smakołyków a ja powinnam stać gdzieś blisko i ją obserwować w jednym miejscu czy razem z nią mam się przemieszczać po tym kwadracie:?:
Jutro zrobię pierwszą próbę a potem opiszę ją
 _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
Ostatnio zmieniony przez Grandziocha dnia Wto Lis 18, 2008 8:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aska
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 7:32 pm Temat postu: |
|
|
No to mój pierwszy post na tym forum.
Temat ciekawy więc napisze jak my to robimy, ślad zaczeliśmy około miesiąc temu i też stosujemy metode kwadratu, na początku zaczynaliśmy od kwadratu metr na metr i rozsypaniu smakołyków przypadkowo ale głownie tuz przy krawędziach kwadratu żeby psu było łatwiej wrócić na ślad, linka leżała luźno ja stałam tuz obok kwadratu a pies węszył za każdy powrót na ślad była delikatna pochwała, i tak robiliśmy codziennie lub prawie codziennie poźniej gdy psu szło już dużo lepiej zmniejszałam ilość smakołyków teraz jestem na etapie 20 smakołyków po bokach kwadratu po 5 na każdy bok i dwóch naśrodku, do soboty mamy w planach zmniejszenie rozmiaru tak żeby stworzyć już tylko podstawe w kształcie trójkąta a potem zaczniemy wydłużać ślad. _________________ Joanna Gajek |
|
Powrót do góry |
|
 |
jackdaw
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Grandziocha napisał: | czyli ,jak zrozumiałam ,poprostu rzucam smakołyki gdzie się da,byle w tym kwadracie,czy znowu coś pokręciłam!?
I jeszcze jedno pytanie;Czy w ten kwadrat w puścić suczkę samą na lince
by sama szukała smakołyków a ja powinnam stać gdzieś blisko i ją obserwować w jednym miejscu czy razem z nią mam się przemieszczać po tym kwadracie:?:
|
Na początek dość duzo smakolyków.Nie mogą one być poza kwadratem.Pies ma prawo wyjśc poza kwadrat po to żeby się przekonać "że tylko tam gdzie ugnieciona trawa ,tam przyjemność".Dla skojarzenia linka może być pod przednią łapą lużno zwisająca.Nie korygujemy linką.Jeżeli juz to minimalna pomoc przewodnika.Przewodnik nie wchodzi w kwadrat,stoi tuż obok.Na koniec jak pies zje wszystko nagradzamy psa jakąś zabawą,poklepaniem i takie tam przyjemności.To tak w skrócie.
Zawsze mowiłem że wspólne treningi dużo wnoszą w pracę.Izolowanie się na swoim placu nie ma sensu.
Nie chcę się przemądzrzac i się chwalić ,ale swoja wiarygodność w tropieniu potwierdzam
-CACIT [Międzynarodowe] Keżmarok na Słowacji 2007 r 95 pkt
-Mistrzostwa Świata WUSV 2007 r. 93 pkt
-Mistrzostwa Świata FCI 2008 r. 93 pkt
-Zaawody CACT w pazdzierniku tego roku na Słowacji 93 pkt
Ta metoda się sprawdza. _________________ Filmiki z naszymi psami.
http://www.dorplant.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=93 |
|
Powrót do góry |
|
 |
DesperadoK9 Gość
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 9:27 pm Temat postu: ślad |
|
|
Witam Geandziocha jezeli moge pomoc cokolwiek moim skromnym doswiadczeniem to podam Ci moja metode i jezeli zechcesz to sprobujesz.Otorz jezeli jest to szczeniak to pierwsze co to musisz okreslic to jaki ma on apetyt (zdarzaja sie niejadki i ciezko im dogodzic nawet smakolykami) zeby dobrac odpowiedni smakołyk (proponuje gotowane serca drobiowe,ew parówka) wybierz miejsce najlepiej trawa nie za wielka kwadrad wielkosci 1m / 1m dobrze zacieraj slad stopami a to gdzie porozrzucasz smakolyki to juz bez znaczenia ( oby byly w zatartym kwadracie) pozniej zostawiasz gotowy kwadrat na ok 15 min poczym podchodzisz z psiakiem na odleglosc 0,5m-1m dajesz mu komende do szukania i jezeli sam blizej nie podchodzi naprowadzasz go piesek zaczyna pracowac na kwadracie wyszukujac smakolyki (sama musisz wyczuc intensywnosc znajdowania smakolyków bo mozesz tez dozucaj je w trakcie jego pracy ale tak zeby nie widzial skad one sie biora jezeli psiak wyzbiera wszystko chwalisz go i zmykasz z kwadracika -ja wlasnie tak zaczolem ze swoim psiakiem pozdrawiam ps( w trakcie pracy szczeniaka na kwadracie dobrze zeby mial zapieta obroze i linke przeciagnieta pod brzuchem) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:04 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za porady,dziś sprawdzę tę metodę nauki psa na śladzie.
Zwróciłam uwagę na linkę pod brzuchem,o tym piszecie a i na zawodach też zauważyłam ,że większość przewodników daje linkę pod brzuch.Zastanawiam się jakie to ma znaczenie i czy jest konieczne? _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorplant
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:28 am Temat postu: |
|
|
Ja ucze pewnego rytualu juz od szczeniaka , lancuszek, linka pod lape, ,znacznik na sladzie, obojetne czy to kwadrat czy slad . Pies ma sie nauczyc pewnego schematu , np. szorki ..o, to bedzie slad , linka pod lape ...o, bedzie slad, znacznik ....o, tam jest slad !
Druga sprawa linka podpieta od dolu do lancuszka nie pozwala psu podnosic glowy i uczy szukania dolnym wiatrem, bo caly czas mowimy o nauce . _________________ http://www.dorplant.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
askad
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:30 am Temat postu: |
|
|
Ja używam parówek (dla mniej łakomych czyli Efendi), pozostałym jest wszystko jedno - może być nawet sucha karma - i tak są bardzo zainteresowane
Linka przypięta do łańcuszka pod spodem i przeciągnięta między nogami
Jestem "konserwatywna" - i nigdy nie układam kwadratu - zawsze zaczynam od krótkich prostych
Mam pytanie do osób układających kwadrat - jak wyglądają pierwsze przejścia z kwadratu (tzn. już podstawy trójkatnej) na prostą - chodzi mi o to czy pies nie ma problemu z praca chaotyczną - tzn. np. z zawracaniem, aby sprawdzić czy jakiegoś smakola nie opuścił
Pytam z ciekawości - bo praca psa w kwadracie wygląda na bardzo chaotyczną - w lewo, w prawo, w tył etc. Nie ma z tym potem problemu, gdy ślad zwęża się do prostych  _________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|