|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Czarna
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 11:13 am Temat postu: |
|
|
To i ja sie wypowiem choć mało uczestniczę w tym forum.
Z moją suczką zaczynałam ślad od 4 miesiąca kwadratem 1X1m. Dokładnie wyliczałam smaczki i rozrzucałam po kwadranie. Sukę puszczałam wolno na ślad. Kwadrat musi być dobrze wydeptany a smaki musza leżeć dokładnie na wydeptaniu. Pies musi szyblo skojażyć że zmiana podłoża /wgniecenia=nagroda/. Wydaje mi sie i nie tylko mnie że pies w śladzie sportowym /który jest bardziej posłuszeństwem niż prawdziwym tropieniem/ bardziej analizuje zmianę podłoża niż sam zapach.
Kwadratów zrobiłam może ze 20 może więcej. Potem wprowadziłam krótkie proste. Na tym etapie starałam sie już zachowywać rytuały /oznacznik, linka pod brzuchem, wyspokojenie i kontakt przed komędą wąchaj/.Na pierwszych prostych dosłownie pokazywałam smaczki i uważałam żeby suka wszystkie zjadała. Wcześniejsze ćwiczenia z kwadratem bardzo ułatwiły jej pracę na prostych bo w mig pojęła o co chodzi. Szła jak po sznurku. Po kilkdziesięciu dobrych prostych zaczęłam stosować nierównomierne rozkładanie smaczków. Szybko również zrezygnowałam z przejmowania się wiatrem. Moim zdaniem im wcześniej pies zacznie analizować podłoże tym lepiej bo na zawodach nie mamy wpływu na kierunek wiatru. Tylko początkowe ślady układałam z wiatem, żeby jej trochę pomóc. Na etapie na którym jestem obecnie pozwalam suce również na popełnianie błędów i kombinowanie jak się z nich wyplątać. Jest to trochę ryzykowne ale uważam że bardzo potrzebne.
Ślady staram sie układać w cyklach kilka dni pod rząd a potem przerwa też kilka dni. Obecnie suka ma 20 miesięcy i jesteśmy na etapie ćwiczen technicznych długie łuki, schody, zawijasy. Wiatrem się nie przejmujemy.
Bardzo polubiłyśmy ślady _________________ Magda Galak, Fiona, Gajo, Mika |
|
Powrót do góry |
|
 |
jackdaw
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 12:19 pm Temat postu: |
|
|
Kwadrat jest o tyle skutecczny ,że daje psu skojarzenie że wydeptane podłoże to przyjemność a nie wydeptane to brak jej.
To ma pózniej odniesiennie na odcisk stopy.Dobrze i długo trenowany "kwadrat" djae póżniej niesamowite efekty.Tu nie może być mowy o pośpiechu.MUSI NASTĄPIĆ SKOJARZENIE W 100% i dopiero ruszamy dalej.
Dalej tzn. przechodzimy z kwadratu do stożka i dalej w prostą scieżkę a dalej w załamania.
Ważny jest wiatr przy układaniu pierwszych prostych.ZAWSZE W PLECY M USI NAM WIAĆ. _________________ Filmiki z naszymi psami.
http://www.dorplant.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=93 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jestem "konserwatywna" - i nigdy nie układam kwadratu - zawsze zaczynam od krótkich prostych :!: |
Ten kwadrat jak się okazało to świetna sprawa.Po dzisiejszej pierwszej lekcji moja suczka bardzo mile mnie rozczarowała.
Ja zrobiłam ten kwadrat w następujacy sposób.Wzięłam 4 znacznki.Wbiłam pierwszy znacznik i poszłam prosto10kroków/nie stóp/,wbiłam drugi znacznik ,zrobiłam zwrot znowu 10kroków,trzeci znacznik ,zwrot i czwarty znacznik i zwrot w kierunku pierwszego znacznika.Następnie chodziłam w kółko aż do środka kwadratu,oczywiście rzucałam smakołyki tylko w obrębie kwadratu.
Następnie przyprowadziłam suczkę i ustawiłam się razem z nią tyłem do wiatru przy brzegu kwadratu.Puściłam ją,przedtem podając komendę "wąchaj".Suczka była w szorkach i przypiętej lince,którą dałam zgodnie zaleceniem pod brzuch.Na początku suczka odrazu podjęła węszenie i biegała 10-15sekund a przesuwając się coraz głębiej kwadratu zwolniła i zaczęła pracować spokojniej,zbierając smakołyki.Poza kwadrat wyszła 4 razy ale na niewielką odległośc,no!,...może 1 metr /bez względu na kierunek wiatru/ i zaraz sama zawracała do kwadratu.Nie korygowałam jej ,tylko ją obserwowałam.Dałam jej pełną swobodę pracy.
Natomiast wydaje mi się,że linka jej przeszkadzała,ponieważ 2x nadepnęła na linkę i stała,byłam zmuszona wejśc i podnieść jej łapę.
Ogólnie rzecz ujmując ,jestem zadowolona.Jutro "powtórka z rozrywki" _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pat
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 1:20 pm Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanie do Sławka, Doroty i innzch. Czy wy prowadzicie „protokół sladu”? W jednym niemieckim forum przechwalają ten protokół. Na innych nie. Co o tym myśleć?
Pat _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
 |
askad
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Czy chodzi Ci o robienie notatek porównawczych z kolejnych śladów danego psa czy o coś innego  _________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pat
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 1:54 pm Temat postu: |
|
|
askad napisał: | Czy chodzi Ci o robienie notatek porównawczych z kolejnych śladów danego psa czy o coś innego  |
Tak, chciałam to z kopiować, ale nie umie. Niemcy używają to przy każdym śladzie. Można tę książeczki kupić lub ściągnąć z Internetu. Informacje tam są takie:
Dzień,
Godzina,
Teren,
Pogoda,
Wiatr,
Karma,
Ilość Karmy,
I sam ślad:
Przedmioty,
Prosta,
Załamania,
Czas,
Błędy itd.
Jest tam dużo więcej napisanego, czego nie potrafię przetłumaczyć, bo nie znam po polsku tego słownictwa.
Asiu, wysłałam Ci maila z stroną tego protokolu. Może ty umiesz to jakoś na forum umieścić. _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
 |
askad
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Prosisz i masz - tylko jakość obrazka niestety niezbyt dobra, ale myslę, ze da się przeczytać:
 _________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
 |
ocho
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pat
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie tak Dzieki i Tobie też Asiu
Pat _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tokarczyk
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:22 pm Temat postu: |
|
|
PRACA NA ŚLADZIE WG MARTINA PEJSY
PRACA ZE SZCZENIAKIEM
1. Na podłożu trawiastym wydeptujemy koło lub kwadrat {lepsze koło}o średnicy około 1m bardzo mocno stopa w stopę.
2. W tak wydeptane koło wrzucamy dużą ilość małych smakołyków {około 30-50szt}Żaden smakołyk nie może być poza kołem.
3.Doprowadzamy szczeniaka na smyczy w pobliże koła na odległość 1m.
Zatrzymujemy się i staramy się uspokoić oraz skoncentrować go na sobie {można cmokać, podać smakołyk z ręki}Chodzi o to aby w przyszłości wyeliminować ciągnięcie do podstawy śladu.
4.Po wyciszeniu szczeniaka w sposób dla niego widoczny do środka koła możemy wrzucić jeden smakołyk.
5.Odpinamy smycz i po wydaniu komendy szukaj lub ślad pozwalamy na samodzielną pracę (wyszukiwanie smakołyków)
Jeżeli pies wychodzi z poza koło i szybko z ochotą do niego wraca jest OK.
Jeżeli wychodzi i widzimy, że nie bardzo chce wracać staramy się go zachęcić do powrotu.
Jeżeli wychodzi i nie jest zainteresowany smakołykami przerywamy lekcję i na następną przychodzimy ze szczeniakiem lekko przegłodzonym.
6.Po zakończonym wybieraniu smakołyków chwalimy psa i szybko poprzez zabawę lub inną zachętę oddalamy się od koła.
Tak pracujemy do momentu aż zauważymy, że szczeniak nie wychodzi poza koło i z pasją przeszukuje zadeptane miejsce.
W tym momencie możemy przejść do wyprowadzania prostej.
Jeżeli kogoś ta metoda interesuje opiszę dalsze etapy. _________________ M.Tokarczyk |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Jak radzicie sobie z psem "niesmakołykowym" ?
Jakie macie metody nauki oznaczania? _________________ Marcin |
|
Powrót do góry |
|
 |
K8
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 11:53 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo fajny wątek Halinko! Fajnie,że tak chętnie dzielicie się swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie. Ja pamiętam jak zrobił na mnie ogromne wrażenie na Słowacji kilkutygodniowy szczeniak - maliniak, którego pracę węchową obserwowaliśmy przez dwa tygodnie w trakcie obozu szkoleniowego... Pamiętasz Grandziocha??? Wielki żywioł, a na śladzie był niezwykle skupiony... Zwróciłam uwagę, że wychodził na prostą z trójkąta... A jak uczycie zaznaczania przedmiotów? _________________ Katarzyna Leszczyńska
www.hexenland.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 8:33 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Marcin napisał: | Jak radzicie sobie z psem "niesmakołykowym" ?
Jakie macie metody nauki oznaczania? |
|
Bardzo dobre pytanie
Bardzo dobre,że coraz więcej osób włącza się w ten temat podając jakieś pomysły i zadaje pytania.
Marcin szkoda,że nie podajesz jaki jest wiek psa.Ja podam jeden ze swoich sposobów
Wykorzystanie pasji do zabawy z piłką.Robiłam to w następujący sposób.
Bawiłam się piłką z psem a następnie wiązałam psa.W niewielkiej odległości od psa rozpoczynałam układanie śladu i przez cały czas deptania podstawy czy ścieżki podrzucalam piłkę do góry by pies ją widział.Nawet kładąc piłkę na końcu prostej,też jeszcze ją podrzuciłam.
A następnie postępowałam tak,jak zwykle.Czyli wzięłam psa ,......
Wadą tej metody jest to ,że pies idzie bardzo szturmowo.
Ale teraz pisząc ten post,zastanawiam się czy takie wydeptanie kwadratu i pozostawianie piłki nie pomogłoby w utęperowaniu psa do zbyt szybkiego chodzenia.Panie Sławku co Pan na to?  _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 8:49 am Temat postu: |
|
|
Grandziocha napisał: | Cytat: | Marcin napisał: | Jak radzicie sobie z psem "niesmakołykowym" ?
Jakie macie metody nauki oznaczania? |
|
Bardzo dobre pytanie
Bardzo dobre,że coraz więcej osób włącza się w ten temat podając jakieś pomysły i zadaje pytania.
Marcin szkoda,że nie podajesz jaki jest wiek psa.Ja podam jeden ze swoich sposobów
Wykorzystanie pasji do zabawy z piłką.Robiłam to w następujący sposób.
Bawiłam się piłką z psem a następnie wiązałam psa.W niewielkiej odległości od psa rozpoczynałam układanie śladu i przez cały czas deptania podstawy czy ścieżki podrzucalam piłkę do góry by pies ją widział.Nawet kładąc piłkę na końcu prostej,też jeszcze ją podrzuciłam.
A następnie postępowałam tak,jak zwykle.Czyli wzięłam psa ,......
Wadą tej metody jest to ,że pies idzie bardzo szturmowo.
Ale teraz pisząc ten post,zastanawiam się czy takie wydeptanie kwadratu i pozostawianie piłki nie pomogłoby w utęperowaniu psa do zbyt szybkiego chodzenia.Panie Sławku co Pan na to?  |
Wydaje mi się, że ta metoda ma jeden poważny mankament - pies widzi układanie śladu, a więc pracuje później oczami, nie nosem. Do tego w jaki sposób czekasz na opadnięcie slupa zapachowego? Ślad powinien odleżeć swoje - co w tym czasie robi Twój pies? Poza tym nie wiem jak Twój pies, ale mój jest tak nakręcony na piłkę czy gryzak, że w takim przypadku podłoże byłoby wyrzucane spod łap na kilka metrów Problem w moim przypadku nie jest to, że pies nie idzie śladem, tylko brak "tkania" Pies ma ponad 1,5 roku, ale praktycznie mijało się z celem robienie śladu na smakołyki. _________________ Marcin |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 8:50 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Pamiętasz Grandziocha??? Wielki żywioł, a na śladzie był niezwykle skupiony... Zwróciłam uwagę, że wychodził na prostą z trójkąta... A jak uczycie zaznaczania przedmiotów? |
Pamiętam Kasiu.
Ja przy położonych przedmiotach podaję komende"waruj".Czytałam na Stronie Pana Sławka jak on to robi,ale nie za bardzo zrozumiałam.Pewnie przyjdzie mi się spotkać z nim,ale jak moja suczka już będzie chodziła po śladach.Potraktuje to jako kontrolę czy wszystko u mojej suczki z tym śladem jest OK.Potem pogadamy sobie jak nauczyć dobrego,pozytywnego warowania przy przedmiotach.
Chyba,że Pan Sławek odpowie na twoje pytanie. _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|