Forum www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Strona Główna www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl
Forum ON

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nauka psa pracy węchowej
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Strona Główna -> Szkolenie/Sport (PT,IPO)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czarna

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To i ja sie wypowiem choć mało uczestniczę w tym forum.
Z moją suczką zaczynałam ślad od 4 miesiąca kwadratem 1X1m. Dokładnie wyliczałam smaczki i rozrzucałam po kwadranie. Sukę puszczałam wolno na ślad. Kwadrat musi być dobrze wydeptany a smaki musza leżeć dokładnie na wydeptaniu. Pies musi szyblo skojażyć że zmiana podłoża /wgniecenia=nagroda/. Wydaje mi sie i nie tylko mnie że pies w śladzie sportowym /który jest bardziej posłuszeństwem niż prawdziwym tropieniem/ bardziej analizuje zmianę podłoża niż sam zapach.
Kwadratów zrobiłam może ze 20 może więcej. Potem wprowadziłam krótkie proste. Na tym etapie starałam sie już zachowywać rytuały /oznacznik, linka pod brzuchem, wyspokojenie i kontakt przed komędą wąchaj/.Na pierwszych prostych dosłownie pokazywałam smaczki i uważałam żeby suka wszystkie zjadała. Wcześniejsze ćwiczenia z kwadratem bardzo ułatwiły jej pracę na prostych bo w mig pojęła o co chodzi. Szła jak po sznurku. Po kilkdziesięciu dobrych prostych zaczęłam stosować nierównomierne rozkładanie smaczków. Szybko również zrezygnowałam z przejmowania się wiatrem. Moim zdaniem im wcześniej pies zacznie analizować podłoże tym lepiej bo na zawodach nie mamy wpływu na kierunek wiatru. Tylko początkowe ślady układałam z wiatem, żeby jej trochę pomóc. Na etapie na którym jestem obecnie pozwalam suce również na popełnianie błędów i kombinowanie jak się z nich wyplątać. Jest to trochę ryzykowne ale uważam że bardzo potrzebne.
Ślady staram sie układać w cyklach kilka dni pod rząd a potem przerwa też kilka dni. Obecnie suka ma 20 miesięcy i jesteśmy na etapie ćwiczen technicznych długie łuki, schody, zawijasy. Wiatrem się nie przejmujemy.
Bardzo polubiłyśmy ślady
jackdaw

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kwadrat jest o tyle skutecczny ,że daje psu skojarzenie że wydeptane podłoże to przyjemność a nie wydeptane to brak jej.
To ma pózniej odniesiennie na odcisk stopy.Dobrze i długo trenowany "kwadrat" djae póżniej niesamowite efekty.Tu nie może być mowy o pośpiechu.MUSI NASTĄPIĆ SKOJARZENIE W 100% i dopiero ruszamy dalej.
Dalej tzn. przechodzimy z kwadratu do stożka i dalej w prostą scieżkę a dalej w załamania.
Ważny jest wiatr przy układaniu pierwszych prostych.ZAWSZE W PLECY M USI NAM WIAĆ.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Grandziocha

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 12:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jestem "konserwatywna" - i nigdy nie układam kwadratu - zawsze zaczynam od krótkich prostych :!:

Ten kwadrat jak się okazało to świetna sprawa.Po dzisiejszej pierwszej lekcji moja suczka bardzo mile mnie rozczarowała.
Ja zrobiłam ten kwadrat w następujacy sposób.Wzięłam 4 znacznki.Wbiłam pierwszy znacznik i poszłam prosto10kroków/nie stóp/,wbiłam drugi znacznik ,zrobiłam zwrot znowu 10kroków,trzeci znacznik ,zwrot i czwarty znacznik i zwrot w kierunku pierwszego znacznika.Następnie chodziłam w kółko aż do środka kwadratu,oczywiście rzucałam smakołyki tylko w obrębie kwadratu.
Następnie przyprowadziłam suczkę i ustawiłam się razem z nią tyłem do wiatru przy brzegu kwadratu.Puściłam ją,przedtem podając komendę "wąchaj".Suczka była w szorkach i przypiętej lince,którą dałam zgodnie zaleceniem pod brzuch.Na początku suczka odrazu podjęła węszenie i biegała 10-15sekund a przesuwając się coraz głębiej kwadratu zwolniła i zaczęła pracować spokojniej,zbierając smakołyki.Poza kwadrat wyszła 4 razy ale na niewielką odległośc,no!,...może 1 metr /bez względu na kierunek wiatru/ i zaraz sama zawracała do kwadratu.Nie korygowałam jej ,tylko ją obserwowałam.Dałam jej pełną swobodę pracy.
Natomiast wydaje mi się,że linka jej przeszkadzała,ponieważ 2x nadepnęła na linkę i stała,byłam zmuszona wejśc i podnieść jej łapę.
Ogólnie rzecz ujmując ,jestem zadowolona.Jutro "powtórka z rozrywki"
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Pat

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam pytanie do Sławka, Doroty i innzch. Czy wy prowadzicie „protokół sladu”? W jednym niemieckim forum przechwalają ten protokół. Na innych nie. Co o tym myśleć?

Pat
askad

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 1:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy chodzi Ci o robienie notatek porównawczych z kolejnych śladów danego psa czy o coś innego Question
Pat

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

askad napisał:
Czy chodzi Ci o robienie notatek porównawczych z kolejnych śladów danego psa czy o coś innego Question

Tak, chciałam to z kopiować, ale nie umie. Niemcy używają to przy każdym śladzie. Można tę książeczki kupić lub ściągnąć z Internetu. Informacje tam są takie:

Dzień,
Godzina,
Teren,
Pogoda,
Wiatr,
Karma,
Ilość Karmy,

I sam ślad:
Przedmioty,
Prosta,
Załamania,
Czas,
Błędy itd.

Jest tam dużo więcej napisanego, czego nie potrafię przetłumaczyć, bo nie znam po polsku tego słownictwa.

Asiu, wysłałam Ci maila z stroną tego protokolu. Może ty umiesz to jakoś na forum umieścić.
askad

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prosisz i masz - tylko jakość obrazka niestety niezbyt dobra, ale myslę, ze da się przeczytać:

ocho

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 2:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powyższa książeczka "śladowa" w wersji PDF do pobrania tutaj: http://www.modler-gmbh.de/downloads/K9-Modler-Faehrtenbuch.pdf
Pat

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ocho napisał:
Powyższa książeczka "śladowa" w wersji PDF do pobrania tutaj: http://www.modler-gmbh.de/downloads/K9-Modler-Faehrtenbuch.pdf

Dokładnie tak Laughing Dzieki i Tobie też Asiu

Pat
Tokarczyk

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PRACA NA ŚLADZIE WG MARTINA PEJSY
PRACA ZE SZCZENIAKIEM

1. Na podłożu trawiastym wydeptujemy koło lub kwadrat {lepsze koło}o średnicy około 1m bardzo mocno stopa w stopę.

2. W tak wydeptane koło wrzucamy dużą ilość małych smakołyków {około 30-50szt}Żaden smakołyk nie może być poza kołem.

3.Doprowadzamy szczeniaka na smyczy w pobliże koła na odległość 1m.
Zatrzymujemy się i staramy się uspokoić oraz skoncentrować go na sobie {można cmokać, podać smakołyk z ręki}Chodzi o to aby w przyszłości wyeliminować ciągnięcie do podstawy śladu.

4.Po wyciszeniu szczeniaka w sposób dla niego widoczny do środka koła możemy wrzucić jeden smakołyk.

5.Odpinamy smycz i po wydaniu komendy szukaj lub ślad pozwalamy na samodzielną pracę (wyszukiwanie smakołyków)

Jeżeli pies wychodzi z poza koło i szybko z ochotą do niego wraca jest OK.

Jeżeli wychodzi i widzimy, że nie bardzo chce wracać staramy się go zachęcić do powrotu.

Jeżeli wychodzi i nie jest zainteresowany smakołykami przerywamy lekcję i na następną przychodzimy ze szczeniakiem lekko przegłodzonym.

6.Po zakończonym wybieraniu smakołyków chwalimy psa i szybko poprzez zabawę lub inną zachętę oddalamy się od koła.

Tak pracujemy do momentu aż zauważymy, że szczeniak nie wychodzi poza koło i z pasją przeszukuje zadeptane miejsce.

W tym momencie możemy przejść do wyprowadzania prostej.

Jeżeli kogoś ta metoda interesuje opiszę dalsze etapy.
Marcin

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak radzicie sobie z psem "niesmakołykowym" ?
Jakie macie metody nauki oznaczania?
K8

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 11:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo fajny wątek Halinko! Fajnie,że tak chętnie dzielicie się swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie. Ja pamiętam jak zrobił na mnie ogromne wrażenie na Słowacji kilkutygodniowy szczeniak - maliniak, którego pracę węchową obserwowaliśmy przez dwa tygodnie w trakcie obozu szkoleniowego... Pamiętasz Grandziocha??? Wielki żywioł, a na śladzie był niezwykle skupiony... Zwróciłam uwagę, że wychodził na prostą z trójkąta... A jak uczycie zaznaczania przedmiotów?
Grandziocha

PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 8:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Marcin napisał:

Bardzo dobre pytanie Exclamation
Bardzo dobre,że coraz więcej osób włącza się w ten temat podając jakieś pomysły i zadaje pytania.
Marcin szkoda,że nie podajesz jaki jest wiek psa.Ja podam jeden ze swoich sposobów
Wykorzystanie pasji do zabawy z piłką.Robiłam to w następujący sposób.
Bawiłam się piłką z psem a następnie wiązałam psa.W niewielkiej odległości od psa rozpoczynałam układanie śladu i przez cały czas deptania podstawy czy ścieżki podrzucalam piłkę do góry by pies ją widział.Nawet kładąc piłkę na końcu prostej,też jeszcze ją podrzuciłam.
A następnie postępowałam tak,jak zwykle.Czyli wzięłam psa ,......
Wadą tej metody jest to ,że pies idzie bardzo szturmowo.
Ale teraz pisząc ten post,zastanawiam się czy takie wydeptanie kwadratu i pozostawianie piłki nie pomogłoby w utęperowaniu psa do zbyt szybkiego chodzenia.Panie Sławku co Pan na to? Razz
Marcin

PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 8:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grandziocha napisał:
Cytat:
Marcin napisał:

Bardzo dobre pytanie Exclamation
Bardzo dobre,że coraz więcej osób włącza się w ten temat podając jakieś pomysły i zadaje pytania.
Marcin szkoda,że nie podajesz jaki jest wiek psa.Ja podam jeden ze swoich sposobów
Wykorzystanie pasji do zabawy z piłką.Robiłam to w następujący sposób.
Bawiłam się piłką z psem a następnie wiązałam psa.W niewielkiej odległości od psa rozpoczynałam układanie śladu i przez cały czas deptania podstawy czy ścieżki podrzucalam piłkę do góry by pies ją widział.Nawet kładąc piłkę na końcu prostej,też jeszcze ją podrzuciłam.
A następnie postępowałam tak,jak zwykle.Czyli wzięłam psa ,......
Wadą tej metody jest to ,że pies idzie bardzo szturmowo.
Ale teraz pisząc ten post,zastanawiam się czy takie wydeptanie kwadratu i pozostawianie piłki nie pomogłoby w utęperowaniu psa do zbyt szybkiego chodzenia.Panie Sławku co Pan na to? Razz

Wydaje mi się, że ta metoda ma jeden poważny mankament - pies widzi układanie śladu, a więc pracuje później oczami, nie nosem. Do tego w jaki sposób czekasz na opadnięcie slupa zapachowego? Ślad powinien odleżeć swoje - co w tym czasie robi Twój pies? Poza tym nie wiem jak Twój pies, ale mój jest tak nakręcony na piłkę czy gryzak, że w takim przypadku podłoże byłoby wyrzucane spod łap na kilka metrów Smile Problem w moim przypadku nie jest to, że pies nie idzie śladem, tylko brak "tkania" Smile Pies ma ponad 1,5 roku, ale praktycznie mijało się z celem robienie śladu na smakołyki.
Grandziocha

PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Pamiętasz Grandziocha??? Wielki żywioł, a na śladzie był niezwykle skupiony... Zwróciłam uwagę, że wychodził na prostą z trójkąta... A jak uczycie zaznaczania przedmiotów?

Pamiętam Kasiu.
Ja przy położonych przedmiotach podaję komende"waruj".Czytałam na Stronie Pana Sławka jak on to robi,ale nie za bardzo zrozumiałam.Pewnie przyjdzie mi się spotkać z nim,ale jak moja suczka już będzie chodziła po śladach.Potraktuje to jako kontrolę czy wszystko u mojej suczki z tym śladem jest OK.Potem pogadamy sobie jak nauczyć dobrego,pozytywnego warowania przy przedmiotach.
Chyba,że Pan Sławek odpowie na twoje pytanie.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Strona Główna -> Szkolenie/Sport (PT,IPO) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

Skocz do: