|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zaczarowana
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 6:20 pm Temat postu: |
|
|
jackdaw napisał: | Zaczarowana napisał: |
Hm, ale wpisy i odczyty wykonują też inni lekarze.
. |
Widzisz... znów nie jestes w temacie na bieżąco.
Tylko Siembieda może diagnozę wystwić.
Doświdczyłem tego z VATem i zrobilem mu w SV.Dodczytu dokonal inny lekarz i to się nie liczyło.Byłem wściekły wtedy bo myslałem ze to ten lekarz jest uprawniony.Stracilem wtedy czas i pieniądze.
Siembieda byl wtedy na urlopie a zapewniano mnie że inny lekartrz też może to zrobić. |
W PL odczytu zdjęć RTG z wpisem do rodowodu może dokonać kilku innych uprawnionych do tego wetów - jest to PL odczyt prześwietlenia.
Pat - alez oczywiscie, że hodowca nie mialby trzymac psow do takiego wieku, nie po to je hoduje, ale chodzi mi bardziej o nabywców, ich trzeba uświadamiać, a nie wrecz pzreciwnie - jak wynik zły to hodowcy krzyczą by nie wpisywać do rodowodow.
Znam hodowce ktory w umowie zastrzega sobie, ze jego szczenieta maja być prześwietlane. Nie ukrywa wyników RTG.
Więc można jeśli się chce  _________________ Dorota Poklękowska
"Take this trouble for me: Make sure my shepherd dog remains a working dog, for I have struggled all my life long for that aim." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pat
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 6:27 pm Temat postu: |
|
|
Dorotko i kto ma te koszty ponosić? Takie rtg z pisem do rodowodu to od 100 PLN. A co jest jak właściciel nie che tego wiedzieć? Znam takiego. Pani ma Labradorkę która tył "zamiata" i ma problemy przy wstawaniu. Jak jej powiedziałam, aby ja prześwietliła to była odpowiedz: "A co mi to da? Ja ja i tak nie uśpię a na lekki lub operacje nie mam pieniędzy. I tak nie muszę sie martwic." _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
 |
jackdaw
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Dorotka jesteś zapewne doskonalym "materialem " na hodowcę[[przyszlościowo] ale proszę nie pouczaj teraz aż tak bardzo.Bo pouczasz szkoleniowców jak i hodowców."Mała "wyluzuj i przemysl.... .Przyjedz do nas na plac szkoleniowy i zobaczysz co to szkolenie.Proszę i bardzo zapraszam,może zrozumiesz o czy mówię.Nie mam zamiaru na ciebie robić nagonki... Prosze zawitaj do nas na plac.Potraktujemy cię na rownych prawach,niczego nie udowodniając,czyli normalnie,jak każdego... .
Wiem ze na forach będziesz inaczej gadała po wizycie u nas.Bo zobaczysz realia czyli "czucie psa".
Nie piszę tego złośliwie... przyjedż... .
Ale pewnie olejesz kogoś kto cię krytykuje... . _________________ Filmiki z naszymi psami.
http://www.dorplant.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=93 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grandziocha
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | [quote="jackdaw"]... .
Wiem ze na forach będziesz inaczej gadała po wizycie u nas. |
Po wizycie zaczarowanej u Pana ,panie Sławku okaże się ,że nie potrafi pan szkolić psów! A jeśli już Pan tak chce zdecydować ,to proszę łańcuch przygotować i ją uwiązać,by kątów panu nie przeglądałą.Bo, uchowaj Boże! jakiś szczylek wpadnie w kałużę i będzie,że na podwórku jest brudno i szczylki toną w wodzie.A za jakiś czas może się pan spodziewać wizyty nawiedzonych miłośniczek psów. _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
jackdaw
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 7:21 pm Temat postu: |
|
|
A ja myslę ze tak mlodą osóbkę mozna uksztaltować.Dorotka ma dobre zadatki na "bycie dobrym"[hodowcą,szkoleniowcem] ale za bardzo poplynęła a tacy uczniowie dla mnie są nalepsi.Mam tego przyklady na swiom placu.
Trenuję teraz z pewnym maliniakiem do MŚw [tak zakłada sobie przewodnik] ktory ma ogromną wiedzę podstawową[z wykształcenia doktor filozfji ].Bardzo lubię trenować z nim i jego bardzo pojętnym maliniakiem.Dogryzam mu czasem mówiąc, że jego maliniak przypomina mi psychikę owczarka niemieckiego .Bardzo podoba mu się to stwierdzenie . _________________ Filmiki z naszymi psami.
http://www.dorplant.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=93 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demarko
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 9:06 pm Temat postu: |
|
|
młodzi muszą się wyszaleć ale tak jak wszyscy powinni znać granice i zacząć zastanawiać się nad słowem : PRZEPRASZAM ! _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
 |
askad
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 10:12 am Temat postu: |
|
|
Zaczarowana napisał: |
Tabela przedstawia wyniki padań podane przez wiarygodne źrodło. Nie odwołuję sie do treści zawartych na stronie i stworzonych przez jej autora, a jedynie do tabeli ktora powstała dzieki lekarzom wet.
|
Ja nie neguję prawdziwości przeprowadzonych badań, których wyniki zawarto w tabelce przez Ciebie wstawionej. Zobacz jednak na liczby badanych psów. Ze statystycznego punktu widzenia jest to mało reprezentatywna próbka
Zaczarowana napisał: | To jest problem, gdyby tak prześwietlać WSZYSTKIE szczenięta w miocie i podawać wszystkie wyniki oficjalnie jestem wiecej niż pewna, że SV musiałoby pozmeniać troche tabele wyników. |
W praktyce jest to nierealne - bo nie można nikogo zmusić do prześwietlenia swojego psa. Uważam jednak, że tabelki zamieszczane corocznie przez SV - gdzie prześwietlanych jest co roku 6-8 tysięcy owczarków, co stanowi np. w roku 2009 prawie 40% zarejestrowanych w jednym roku owczarków - należy traktować bardziej wiarygodnie.
Wstawiam poniżej najnowsze wyniki z SV:
 _________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
 |
Basia i V
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 10:49 am Temat postu: |
|
|
Domyślam się, że pierwsze kolumny podają ilościowo i procentowo udział zwierząt bez dysplazji i z dysplazją w różnym stopniu w ogólnej masie badanych psów. A co zawierają ostatnie kolumny? _________________ Barbara Pawlik |
|
Powrót do góry |
|
 |
askad
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Przedostatnia kolumna to liczba psów urodzonych (a bardziej dokładnie zapisanych do ksiąg) w poprzednim roku, a ostatnia kolumna to stosunek liczby prześwietlonych do liczby wpisanych do ksiąg - wyrażony w procentach. _________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demarko
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Podobno jest ustawowe prawo w SV, ze gdy pies zakupiony ma udokumentowana dysplazje przodu lub tylu hodowca ma obowiazek wymienic go lub w przypadku braku zwrocic pieniadze.
tabelki,wywody,gdybanie....
"gdy pies zakupiony ma udokumentowaną dysplazję"!!!!!!!! to jest temat przewodni ! _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
 |
sebastian
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 5:55 am Temat postu: |
|
|
Pewnie, ze mam gwarancje, musze ja miec bo wszyscy maja. Ale nie jest to gwarancja, ze piesek nie bedzie mial dysplazji, tylko, ze w przypadku problemow zdrowotnych ja gwarantuje takiego pieska wymienic na innego.
Ja wiem, ze pies to nie telewizor, ale w swietle prawa niestety jest on traktowany jako zwykla "rzecz". U nas jest to troszke innaczej, taki kontrakt jest rowniez korzystny dla hodowcy...
Jak mam czarno na bialym napisane za co jestem odpowiedzialny to nikt mnie do sadu nie wezmie. np. ze piesek zle wyrosl i czerwona latke ma nie w tym miejscu co trzeba i mu kolorystycznie do pokoju nie pasuje....A uwierzcie mi, ze nie jeden wariat by sie znalazl co by to zrobil. _________________ Sebastian |
|
Powrót do góry |
|
 |
mch
|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 7:42 pm Temat postu: |
|
|
sebastian napisał: | Pewnie, ze mam gwarancje, musze ja miec bo wszyscy maja. Ale nie jest to gwarancja, ze piesek nie bedzie mial dysplazji, tylko, ze w przypadku problemow zdrowotnych ja gwarantuje takiego pieska wymienic na innego.
Ja wiem, ze pies to nie telewizor, ale w swietle prawa niestety jest on traktowany jako zwykla "rzecz". U nas jest to troszke innaczej, taki kontrakt jest rowniez korzystny dla hodowcy...
|
I dokładnie o takiej ,,gwarancji" stosowanej również przez niektórych polskich hodowców pisałam. Oczywiscie po spełnieniu okreslonych warunków przez nabywcę psiaka. Nie przyszło mi nawet do głowy , ze ktos moze to zrozumiec jako gwarancje nie wystąpienia np dysplazji u psiaka. _________________ Monika Chmiala |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demarko
|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 10:41 pm Temat postu: |
|
|
Czyli gwarancja = wymiana ? _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
 |
mch
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 1:08 pm Temat postu: |
|
|
Demarko napisał: | Czyli gwarancja = wymiana ? |
mysle ze to zalezy w duzej mierze od oczekiwan wlasciciela psa, celów i planów , no i nie oszukujmy sie zwlaszcza od stopnia -zaawansowania tej przykladowej dysplazji . _________________ Monika Chmiala |
|
Powrót do góry |
|
 |
brawos
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 1:19 pm Temat postu: |
|
|
O matko kochana przeciez tu chodzi tylko i wylacznie o kase...... _________________ www.brawosbis.pl
"... Bo pies to nie tylko pies, jak wiesz.
Pies to jest wszystko to, co chcesz..."
Ludwik Jerzy Kern
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|