|
www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Forum ON
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nickname23
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 2:48 pm Temat postu: |
|
|
przemo napisał: | Mamy już nową, świeżo przegłosowaną Polską Licencję Hodowlaną, w której to ED i HD, muszą być wolne od dysplazji, żeby dopuszczały psa/sukę do hodowli oraz zbadane DNA. |
Licencja w Rypinie była nowa czy stara ?
Podobno DNA jeszcze nie obowiązuje w tym roku ? _________________ Karolina Ciosek
www.darkaro.pl
"Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam,
gdzie po śmierci idą one" - anonim |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co się dowiedziałam...DNA obowiązuje w tym roku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nickname23
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 3:12 pm Temat postu: |
|
|
przemo napisał: | Czym jest w ogóle licencja/korung, a to nic innego jak przegląd hodowlany. To bardzo proste ale dla wielu jeszcze nie do końca zrozumiałe. Podam przyklad z ostatniej wystawy z Rypina:
Sędzia Fetten zadaje pytanie wystawiającemu psa w klasie urzytkowej: ile pies ma lat?
Hodowca odpowiada:4,5 roku
Po czym sędzia pyta: a czy ma korung?
Hodoca odpowiada : nie ma, ale ma Polską Licencję
Sędzia Fetten: ale to przecież to samo, licencja to licencja!
Byłem świadkiem tej rozmowy i tak właśnie to wyglądało.
Niemcy jako SV uznają licencje wielu federacji, i niedługo zaczną uznawać w pełni także naszą-Polską co za tym idzie polskie prześwietlenia HD,ED oraz DNA.
|
Ciężko mi sobie wyobrazić, że Niemcy mogli by uznać Polską licencję,
bo póki co to jest ona alternatywą dla psów które mają wbitą w Niemczech dysplazję
Polska Licencja pozwala na to by na takich osobnikach nadal hodować i wymagać by traktowano je na równi z psami mającymi Korung.
Chcemy by uznano nasze prześwietlenia w Niemczech, a sami nie uznajemy Niemieckich wpisów. Bo jak inaczej można nazwać to, iż polscy sędziowie ignorują na polskiej licencji niemieckie wpisy w rodowodzie? _________________ Karolina Ciosek
www.darkaro.pl
"Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam,
gdzie po śmierci idą one" - anonim |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wolf Jar
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Nickname23 napisał: | Ze strony KON:
Uwaga:
Na Wystawie Klubowej bezwględnie przestrzegany będzie przepis identyfikacji psów i suk na podstawie oryginału rodowodu (powyżej 18 miesięcy). Dla psów i suk w wieku powyżej 18 miesięcy do otrzymania tytułu "Czołówka Polski’’ i dla psów i suk powyżej 24 miesięcy, aby otrzymać ocenę doskonałą wymagany będzie wpis do rodowodu "wolny od dysplazji". Przy przyznawaniu tytułu VA ( doskonały wyróżniony ) przez sędziego w klasach użytkowych wymagany będzie wpis "wolny od dysplazji" biodrowej HD i łokciowej ED.
Podane na forum przykłady nasuwają pytanie:
Załóżmy, że na wystawie klubowej w 2013 roku w klasie użytkowej wygra pies lub suka która będzie miała Polskie i Niemieckie prześwietlenia, gdzie Polskie były bo w porządku, a z Niemiec miała by wbita dysplazję łokci, dodatkowo miała by licencję Hodowlaną Polską
Klasy użytkowe oceniają Polscy sędziowie.
Dostanie VA czy nie?? |
Dziwne pytanie a jeszcze dziwniejsza treść KON_u - jak mam rozumieć, iż pies z ED i HD będzie wyróżniony w stosunku to tego co ma dysplazję ED (bo tak należy interpretować brak ED) ? Porażka ! tylko w polsce może ktoś wymyślić tytuł doskonały dla psa z dysplazją, a wybitnie doskonały bez dysplazji i to w klasie użytkowej jest dobrze Goście i sędziowie z zagranicy będą mieli polewkę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi o to że Polskie HD-A, ED-00 czyli w Polsce wolny od dysplazji a w Niemczech dysplazja...(2 prześwietlenia Polskie i Niemieckie jednego psa) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wolf Jar
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 3:49 pm Temat postu: |
|
|
I o to i o to, że pies ma prześwietlenia HD, a nie ma w ogóle ED ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wolf Jar
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Logicznym jest, że gdy nie ma obowiązku prześwietlać ED i DNA to KON nie ma prawa pozbawiać takiego psa jakichkolwiek tytułów! bo będzie przeczył sam sobie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wolf Jar
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 3:56 pm Temat postu: |
|
|
A jeżeli KON uważa, że ma takie prawo to równie dobrze sędzia może sobie wymyślić i zaskoczyć hodowców wpisem, że na takiej, a nie innej wystawie oceny doskonałe otrzyma tylko pies z największymi jądrami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem Twojego toku rozumowania...dla mnie jasno jest napisane w komunikacie KON że ma mieć HD i ED wole od dysplazji w klasie użytkowej żeby dostać tytuł doskonały...
Moim zdaniem pytanie dotyczy tego, że jeśli pies został najpierw prześwietlony w Polsce i ma HD-A i ED-0/0 czyli wolny od dysplazji a potem został prześwietlony w Niemczech i oni wbili dysplazja łokci...to czy taki pies dostanie doskonałą na klubowej...
Swoja drogą nie rozumiem też jednego...jak już chcemy ED w użytkowej żeby uzyskać doskonałą ocenę...to wymagajmy w klasach powyżej 18 miesięcy...
Jak dla mnie wszystkie psy występującej na klubowej powyżej 18 miesiąca powinny mieć HD i ED wolne od dysplazji....nie rozumiem, że w użytkowej można zgłosić psa bez ED albo z dysplazją ED i będzie mógł mieć ocenę bardzo dobrą, która to zalicza się do hodowlanki...wiem, że nie ma w ZKwP wymogu ED...ale może chociaż na takiej klubowej być powinien?
A czy KON ma prawo??? chyba ma jeśli organizuje wystawę to może tego wymagać...dla podniesienia właśnie tego postępu hodowlanego o którym tak wszyscy krzyczą...
Ostatnio zmieniony przez Agata dnia Pon Sie 05, 2013 4:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
alexandra
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Odpowiedż jest prosta! Jak co roku..zalezy kto będzie właścicielem.
Podejrzewam ze pies posiadajacy tylko niemieckie HD-normal i ED-normal..nie bedzie VA..bo nikt mu po polsku nie dopisze " wolny od dysplazji" bo zawsze musi byc boczne wyjscie awaryjne...jak nie za za młode potomstwo to zawsze za brak polsko języcznej pisowni w rodowodzie....jakis "exit "musi byc.. _________________ Twoja zazdrość jest dla mnie uznaniem, twoja nienawiść jest dla mnie powodem do dumy. Jeśli mówisz o mnie żle za moimi plecami,dziekuję ci, bo znaczy to że jestem w centrum twojego życia.
" vom Haus Tchorz"
www.haustchorz.kei.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Czyli nikt nie będzie VA bo w rodowodach nie ma zapisu po polskich prześwietleniach "wolny od dysplazji"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alexandra
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Skoro jest taki zapis na stronie klubu..to moze niektórzy taki zapis w rodowodzie mają! _________________ Twoja zazdrość jest dla mnie uznaniem, twoja nienawiść jest dla mnie powodem do dumy. Jeśli mówisz o mnie żle za moimi plecami,dziekuję ci, bo znaczy to że jestem w centrum twojego życia.
" vom Haus Tchorz"
www.haustchorz.kei.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wolf Jar
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 4:34 pm Temat postu: |
|
|
Wystawa klubowa jest wystawą hodowlaną i musi odbyć się na zasadach hodowlanych jakie aktualnie obowiązują !!! Wprowadzając jakieś przed wystawowe nie do końca jasne i dodatkowe pomysły w żaden sposób nie poprawią jakości ON, a tylko wprowadzą wątpliwości ! np. czy pies w klasie użytkowej ma posiadać DNA ale potwierdzone czy tylko zrobione ? itd. (to pytanie do odpowiedzialnego za zmiany zasad hodowlanych)
Każdy organizator ma prawo ustalać harmonogram wystawy, zapraszać sędziów jakich chce, robić przerwy obiadowe o której chce itp. ale nie może zmieniać zasad hodowli tylko pod jedną i to najważniejszą wystawę hodowlaną dla danej rasy !!! KON zrzesza swoich członków, którym jednorazowo zmienia zasady hodowlane bo ? I tu brakuje wpisu na stronie KON  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor Kowalski
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Temat dysplazji stawów biodrowych i skokowych i badań DNA jest fundamentalny dla naszej rasy. Jest tematem bardzo obszernym, trudnym, niekiedy bolesnym. Wiele aspektów HD i ED poruszyłem w artykule " HD i ED widziane oczami hodowcy" w 2011 roku w dziale news na swojej stronie internetowej www.szenberg.com
Temat HD i ED nie nadaje się do niepoważnej dyskusji. Rozmawiajmy konkretnie i na temat, bo każdy ma swoje racje. Nie wulgaryzujmy i nie wykrzykujmy, bo wygląda to bardzo odrażająco i odstraszająco. Pytania zadawajmy nie tylko sobie , ale i Niemcom / twórcom rasy ON/. Np. dlaczego wg przepisów SV HD i ED A - noch zugelassen / czyli lekka dysplazja/ są prześwietleniami hodowlanymi? Bo ja akurat miałem inny przypadek z HD i ED Niemieckim i Polskim / odwrotnym niż tutaj przytaczane/. W Polsce dr Siembieda psu w wieku 10 miesięcy rokował prześwietlenie C / czyli nieakceptowalne w FCI/ , a 2 miesiące póżniej Niemcy wbili A -noch zugelassen. I co myślicie, co zrobiłem z tym psem?
Na marginesie pies VA1 JECK vom Noricum miał HD - a noch zugelassen.
W sumie w Polskim środowisku owczarkarskim spierają się 2 poglądy : czy do przepisów SV iść od razu, czy krok za krokiem żeby zadowolić i SV i FCI tak jak to stara się robić Zarząd KON. A może rzeczywiście , w niedługim czasie będziemy mieli jeszcze obowiązkowe badania serca, niewydolności trzustki, podatności na wnętrostwo , bo to przecież zdrowie psa i dobro rasy......... _________________ Wiktor |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Proszę napiszcie mi do czego hodowcy zmierzają?
Czy do prześwietlania w Niemczech i robienia tam licencji?
Bo ja osobiście nie widzę sensu podwójnych prześwietleń i podwójnych licencji...
Powinno być jedno dobre prześwietlenie i jedna licencja...a nie 10...na takiej zasadzie to można Czeską, Słowacką i cholera wie jeszcze jaką... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|