Forum www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Strona Główna www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl
Forum ON

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

o koerungu, licencji i prześwietleniach...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Strona Główna -> Problemy środowiska owczarkarzy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nickname23

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przemo napisał:
Mamy już nową, świeżo przegłosowaną Polską Licencję Hodowlaną, w której to ED i HD, muszą być wolne od dysplazji, żeby dopuszczały psa/sukę do hodowli oraz zbadane DNA.

Licencja w Rypinie była nowa czy stara ?
Podobno DNA jeszcze nie obowiązuje w tym roku ?

"Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam,
gdzie po śmierci idą one" - anonim
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Agata

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co się dowiedziałam...DNA obowiązuje w tym roku Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Nickname23

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 3:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przemo napisał:
Czym jest w ogóle licencja/korung, a to nic innego jak przegląd hodowlany. To bardzo proste ale dla wielu jeszcze nie do końca zrozumiałe. Podam przyklad z ostatniej wystawy z Rypina:
Sędzia Fetten zadaje pytanie wystawiającemu psa w klasie urzytkowej: ile pies ma lat?
Hodowca odpowiada:4,5 roku
Po czym sędzia pyta: a czy ma korung?
Hodoca odpowiada : nie ma, ale ma Polską Licencję
Sędzia Fetten: ale to przecież to samo, licencja to licencja!
Byłem świadkiem tej rozmowy i tak właśnie to wyglądało.
Niemcy jako SV uznają licencje wielu federacji, i niedługo zaczną uznawać w pełni także naszą-Polską co za tym idzie polskie prześwietlenia HD,ED oraz DNA.

Ciężko mi sobie wyobrazić, że Niemcy mogli by uznać Polską licencję,
bo póki co to jest ona alternatywą dla psów które mają wbitą w Niemczech dysplazję
Polska Licencja pozwala na to by na takich osobnikach nadal hodować i wymagać by traktowano je na równi z psami mającymi Korung.

Chcemy by uznano nasze prześwietlenia w Niemczech, a sami nie uznajemy Niemieckich wpisów. Bo jak inaczej można nazwać to, iż polscy sędziowie ignorują na polskiej licencji niemieckie wpisy w rodowodzie?

"Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam,
gdzie po śmierci idą one" - anonim
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wolf Jar

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 3:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nickname23 napisał:
Ze strony KON:

Uwaga:
Na Wystawie Klubowej bezwględnie przestrzegany będzie przepis identyfikacji psów i suk na podstawie oryginału rodowodu (powyżej 18 miesięcy). Dla psów i suk w wieku powyżej 18 miesięcy do otrzymania tytułu "Czołówka Polski’’ i dla psów i suk powyżej 24 miesięcy, aby otrzymać ocenę doskonałą wymagany będzie wpis do rodowodu "wolny od dysplazji". Przy przyznawaniu tytułu VA ( doskonały wyróżniony ) przez sędziego w klasach użytkowych wymagany będzie wpis "wolny od dysplazji" biodrowej HD i łokciowej ED.

Podane na forum przykłady nasuwają pytanie:

Załóżmy, że na wystawie klubowej w 2013 roku w klasie użytkowej wygra pies lub suka która będzie miała Polskie i Niemieckie prześwietlenia, gdzie Polskie były bo w porządku, a z Niemiec miała by wbita dysplazję łokci, dodatkowo miała by licencję Hodowlaną Polską

Klasy użytkowe oceniają Polscy sędziowie.

Dostanie VA czy nie??

Dziwne pytanie a jeszcze dziwniejsza treść KON_u - jak mam rozumieć, iż pies z ED i HD będzie wyróżniony w stosunku to tego co ma dysplazję ED (bo tak należy interpretować brak ED) ? Porażka ! tylko w polsce może ktoś wymyślić tytuł doskonały dla psa z dysplazją, a wybitnie doskonały bez dysplazji Smile i to w klasie użytkowej Smile jest dobrze Smile Goście i sędziowie z zagranicy będą mieli polewkę Smile
Powrót do góry
Agata

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 3:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi o to że Polskie HD-A, ED-00 czyli w Polsce wolny od dysplazji a w Niemczech dysplazja...(2 prześwietlenia Polskie i Niemieckie jednego psa)
Powrót do góry
Wolf Jar

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I o to i o to, że pies ma prześwietlenia HD, a nie ma w ogóle ED !
Powrót do góry
Wolf Jar

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 3:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Logicznym jest, że gdy nie ma obowiązku prześwietlać ED i DNA to KON nie ma prawa pozbawiać takiego psa jakichkolwiek tytułów! bo będzie przeczył sam sobie Smile
Powrót do góry
Wolf Jar

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 3:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jeżeli KON uważa, że ma takie prawo to równie dobrze sędzia może sobie wymyślić i zaskoczyć hodowców wpisem, że na takiej, a nie innej wystawie oceny doskonałe otrzyma tylko pies z największymi jądrami Smile
Powrót do góry
Agata

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania...dla mnie jasno jest napisane w komunikacie KON że ma mieć HD i ED wole od dysplazji w klasie użytkowej żeby dostać tytuł doskonały...
Moim zdaniem pytanie dotyczy tego, że jeśli pies został najpierw prześwietlony w Polsce i ma HD-A i ED-0/0 czyli wolny od dysplazji a potem został prześwietlony w Niemczech i oni wbili dysplazja łokci...to czy taki pies dostanie doskonałą na klubowej...
Swoja drogą nie rozumiem też jednego...jak już chcemy ED w użytkowej żeby uzyskać doskonałą ocenę...to wymagajmy w klasach powyżej 18 miesięcy...
Jak dla mnie wszystkie psy występującej na klubowej powyżej 18 miesiąca powinny mieć HD i ED wolne od dysplazji....nie rozumiem, że w użytkowej można zgłosić psa bez ED albo z dysplazją ED i będzie mógł mieć ocenę bardzo dobrą, która to zalicza się do hodowlanki...wiem, że nie ma w ZKwP wymogu ED...ale może chociaż na takiej klubowej być powinien?
A czy KON ma prawo??? chyba ma jeśli organizuje wystawę to może tego wymagać...dla podniesienia właśnie tego postępu hodowlanego o którym tak wszyscy krzyczą...

Ostatnio zmieniony przez Agata dnia Pon Sie 05, 2013 4:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
alexandra

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowiedż jest prosta! Jak co roku..zalezy kto będzie właścicielem.
Podejrzewam ze pies posiadajacy tylko niemieckie HD-normal i ED-normal..nie bedzie VA..bo nikt mu po polsku nie dopisze " wolny od dysplazji" bo zawsze musi byc boczne wyjscie awaryjne...jak nie za za młode potomstwo to zawsze za brak polsko języcznej pisowni w rodowodzie....jakis Twisted Evil "exit "musi byc..

" vom Haus Tchorz"
www.haustchorz.kei.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Agata

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 4:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli nikt nie będzie VA bo w rodowodach nie ma zapisu po polskich prześwietleniach "wolny od dysplazji" Wink Laughing
Powrót do góry
alexandra

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 4:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skoro jest taki zapis na stronie klubu..to moze niektórzy taki zapis w rodowodzie mają!

" vom Haus Tchorz"
www.haustchorz.kei.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Wolf Jar

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 4:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystawa klubowa jest wystawą hodowlaną i musi odbyć się na zasadach hodowlanych jakie aktualnie obowiązują !!! Wprowadzając jakieś przed wystawowe nie do końca jasne i dodatkowe pomysły w żaden sposób nie poprawią jakości ON, a tylko wprowadzą wątpliwości ! np. czy pies w klasie użytkowej ma posiadać DNA ale potwierdzone czy tylko zrobione ? itd. (to pytanie do odpowiedzialnego za zmiany zasad hodowlanych)

Każdy organizator ma prawo ustalać harmonogram wystawy, zapraszać sędziów jakich chce, robić przerwy obiadowe o której chce itp. ale nie może zmieniać zasad hodowli tylko pod jedną i to najważniejszą wystawę hodowlaną dla danej rasy !!! KON zrzesza swoich członków, którym jednorazowo zmienia zasady hodowlane bo ? I tu brakuje wpisu na stronie KON Smile
Powrót do góry
Wiktor Kowalski

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat dysplazji stawów biodrowych i skokowych i badań DNA jest fundamentalny dla naszej rasy. Jest tematem bardzo obszernym, trudnym, niekiedy bolesnym. Wiele aspektów HD i ED poruszyłem w artykule " HD i ED widziane oczami hodowcy" w 2011 roku w dziale news na swojej stronie internetowej www.szenberg.com
Temat HD i ED nie nadaje się do niepoważnej dyskusji. Rozmawiajmy konkretnie i na temat, bo każdy ma swoje racje. Nie wulgaryzujmy i nie wykrzykujmy, bo wygląda to bardzo odrażająco i odstraszająco. Pytania zadawajmy nie tylko sobie , ale i Niemcom / twórcom rasy ON/. Np. dlaczego wg przepisów SV HD i ED A - noch zugelassen / czyli lekka dysplazja/ są prześwietleniami hodowlanymi? Bo ja akurat miałem inny przypadek z HD i ED Niemieckim i Polskim / odwrotnym niż tutaj przytaczane/. W Polsce dr Siembieda psu w wieku 10 miesięcy rokował prześwietlenie C / czyli nieakceptowalne w FCI/ , a 2 miesiące póżniej Niemcy wbili A -noch zugelassen. I co myślicie, co zrobiłem z tym psem?
Na marginesie pies VA1 JECK vom Noricum miał HD - a noch zugelassen.
W sumie w Polskim środowisku owczarkarskim spierają się 2 poglądy : czy do przepisów SV iść od razu, czy krok za krokiem żeby zadowolić i SV i FCI tak jak to stara się robić Zarząd KON. A może rzeczywiście , w niedługim czasie będziemy mieli jeszcze obowiązkowe badania serca, niewydolności trzustki, podatności na wnętrostwo , bo to przecież zdrowie psa i dobro rasy.........
Agata

PostWysłany: Pon Sie 05, 2013 8:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę napiszcie mi do czego hodowcy zmierzają?
Czy do prześwietlania w Niemczech i robienia tam licencji?
Bo ja osobiście nie widzę sensu podwójnych prześwietleń i podwójnych licencji...
Powinno być jedno dobre prześwietlenie i jedna licencja...a nie 10...na takiej zasadzie to można Czeską, Słowacką i cholera wie jeszcze jaką...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.owczarek-niemiecki.ipnet.pl Strona Główna -> Problemy środowiska owczarkarzy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 8 z 13

Skocz do: